Malatya'da ekmek 20 lira olmalıymış!
Malatya'da 200 gram pide ekmeğinin yarından itibaren 15 TL'den satılacağını açıklayan Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, artan maliyetlere dikkat çekerek fiyatın aslında 20 TL olması gerektiğini ancak fedakârlık ettiklerini söyledi.
Günlük yaşamın vazgeçilmezi olan ekmek, dar gelirli vatandaşlar ve emekliler için artık daha ağır bir yük haline geliyor. Yapılan zamla birlikte ekmeğe birkaç lira daha fazla ödemek zorunda kalan milyonlarca kişi, temel bir gıdaya ulaşmakta dahi zorlanacak. Malatya'da 200 gram pide ekmeği 3 Nisan 2025 tarihinde 10 TL'den 12,5 TL'den yükselirken, 5 ay sonra yapılan ikinci zamla birlikte 15 TL'ye yükseldi. 200 gram somun ekmeği ise 10 TL'ye satılırken, bazı esnaflar 7 TL'den satıyor. Halk ekmeği ise 9 TL'den satılıyor.
“Girdi maliyetleri nedeniyle zam kaçınılmaz oldu”
Pide ekmeğine yapılan zamla ilgili açıklamada bulunan Malatya Fırıncılar ve Unlu Maddeler İmalatçılar Odası Başkanı Mehmet Büyükelçi, son 5 ayda üretim maliyetlerinde yaşanan artışlara dikkat çekti. Büyükelçi, "Yakıt ve una yüzde 50 zam geldi. İşçi ücretleri ve kiralar da yüzde 50'ye yakın arttı. Bu nedenle zam kaçınılmaz oldu." dedi.
“Şu anda 200 gram pide ekmeğinin fiyatı 20 TL olması gerekiyordu”
1 Ekim itibarıyla 200 gram pide ekmeğinin fiyatı 12,5 TL'den 15 TL’ye yükseleceğini açıklayan Büyükelçi, "Aslında şu anda 200 gram pide ekmeğinin fiyatı 20 TL olması gerekiyordu ama biz fedakârlık yapıyoruz." ifadelerini kullandı.
“Pide ile somun ekmek arasındaki fiyat farkı işçilikten kaynaklanıyor”
Pide ile somun ekmek arasındaki fiyat farkına da değinen Büyükelçi, "Pide el emeğiyle yapılıyor, somun ise makinelerle üretiliyor. Bizim üretim kapasitemiz düşük, işçilik maliyeti yüksek. Bu da fiyatlara yansıyor." dedi.
Un fiyatlarının 700 TL'den 1100 TL'ye çıktığını, odunun kilosunun ise 3 TL'den 5 TL'ye yükseldiğini belirten Büyükelçi, "Vatandaş demesin fırıncı zamcıdır. Biz zam meraklısı değiliz, mecburiyetten zam yapıyoruz." dedi.
Bakmadan Geçme





