Malatya'da deprem riski var mı?

Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli, Malatya'daki deprem riskine dair son değerlendirmelerini paylaştı. İşte detaylar...

Malatya'da deprem riski var mı?

6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya’da büyük bir deprem olup olmayacağı merak konusu olmaya devam ediyor. Malatya'da meydana gelebilecek depremlere dair sosyal medya hesabından paylaşım yapan Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli, Malatya’nın ilçelerindeki deprem riskini tek tek ele aldı.

Malatya'da deprem riski var mı?

Malatya’nın Doğanşehir ve Pütürge ilçelerinde büyük deprem beklemediklerini söyleyen İçelli, Akçadağ ve Arapgir arasında ise 6,2 büyüklüğüne kadar deprem beklentisinin olduğunu ifade etti.İçelli,“Erkenek ve Pütürge segmentlerinde 5,8’i, 6’yı geçecek bir deprem beklemiyoruz. Adıyaman’ın ise kendi depremiydi ve bundan daha büyük bir deprem yaşamayacak. Çöşnük Fayı var. Bu fayın büyük bir deprem üretme potansiyeli yok. Maksimum 5,8 büyüklüğünde artçı bir deprem gelebilir.Akçadağ segmenti 28-30 kilometre parça parça Arapgir’e doğru gidiyor. Bu kırıkların 6,2 büyüklüğüne kadar depremler yaşanabileceğini ifade etmiştik. Burada maksimum 6,2 büyüklüğünde bir deprem beklentim var. Nurhak ile Akçadağ seçmentine 20 kilometrelik kısım yırtıldı. Geri kalan kısmından biraz çekincemiz var” dedi.

Malatya'da deprem riski var mı?

Ovacık Fayı’nda oluşacak 7 büyüklüğündeki depremin Malatya’da 6 ila 6,5 büyüklüğünde hissedileceğini dile getiren İçelli, şunları kaydetti:

“2 bin 400, 2 bin 450 yıldır hiç deprem olmamış bir fay. Bir deprem olduğunda uç uca olan faylar birbirine enerji transfer ederler. Arapgir segmenti üzerinde aletsel ve tarihsel dönemde büyük bir deprem yok. Ovacık Fayı çalışırsa 7 üzerinde deprem üretir. Burada en çok Erzincan, Bayburt ve Tunceli etkilenecektir.”