Malatya'da bir meslek tarih oluyor!
Malatya'nın Darende ilçesinde uzun yıllar baba mesleği olan ayakkabı tamirciliği yapan Yalçın Ateş, çırak yetişmemesinden dolayı büyük üzüntü yaşıyor.
Her geçen gün artan tüketim kültürü, köklü bir mesleği yok olmanın eşiğine getirdi. tamir etmek yerine yenisini almayı tercih vatandaşlar ayakkabı tamirini neredeyse unuttu. 1984 yılından bu yana Darende ilçesinde baba mesleği ayakkabı tamirciliği yapan Yalçın Ateş, meslekte tek kişi kaldığını belirterek, “Rahmetli babam Ateş Usta derlerdi, ben de onun çırağıyım. Çocukluğumdan beri bu işin içindeyim. Eskiden her köşkerin yanında birkaç çırak olurdu. Şimdi bu işi yapan bir tek ben kaldım.” dedi.
Fabrika Üretimi Sektörü Bitirdi
Eskiden çekiç seslerinin yankılandığı Arasta sokaklarının artık sessizliğe büründüğünü belirten Ateş, “Fabrika üretimi ayakkabılar çıkınca köşkerlik bitti. Çoğu usta geçinemeyip göç etti. Şimdi ilçede tek kaldım, emekliyim ama yine çalışıyorum” ifadelerini kullandı.
Çırak Yetişmiyor
Yeni neslin zanaattan uzaklaştığını vurgulayan Ateş, çırak yetiştiremediklerini dile getirerek,“Hiçbir meslekte çırak yetişmiyor. Gençler telefonu elinden düşürmüyor. Herkes memur olmak istiyor. Oysa meslek insanın kolundaki altın bileziktir” diye konuştu.
Bakmadan Geçme
