Malatya'da atıklar doğaya ve ekonomiye kazandırılıyor: 'İlk 5'e Girmek İstiyoruz'
İnönü Üniversitesi, atık yönetimi konusunda yürüttüğü çalışmalarla hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlıyor. Üniversitenin Genel Sekreter Yardımcısı Yaşar Kalkan, atıkları geri dönüştürerek ve organik kompost gübre üreterek, dünya sıralamalarında daha üst sıralara çıkmayı hedeflediklerini belirtti.
Genel Sekreter Yardımcısı Yaşar Kalkan, atık yönetiminde İnönü Üniversitesinin son yıllarda yaptığı çalışmalarla önemli başarılar yakaladığını söyledi.
“Organik atıkları doğal yollarla değerlendiriyoruz”
Atıkları doğaya ve ekonomiye kazandırmak için gayret gösterdiklerini belirten Kalkan, şunları söyledi:
“Kampüsümüzdeki ambalaj atıkları başta olmak üzere metal, PVC, alüminyum, elektronik, kimyasal atıklar, tehlikeli atıklar, bitkisel atık yağlar, atık pil, bataryalar, aküler ve organik atıklar tekrar ekonomiye kazandırılmak amacıyla değerlendirilmektedir. Organik atıklar haricindeki diğer atıklar Çevre ve Şehircilik Bakanlığından onaylı lisanslı firmalara teslim edilerek tekrar ekonomiye kazandırılması konusunda gayret sarf edilmektedir. Organik atıklar konusunda ise üniversitemiz; toprağın verimliliğini artırmak ve zenginleştirmek amacıyla doğal yöntemlerle kompost elde etme yoluna gitmektedir.”
“Çim ve ağaç yapraklarını organik atık formuna getiriyoruz”
Çim ve ağaç yapraklarını değerlendirdiklerini dile getiren Kalkan, “Üniversitemiz 7 bin dönümlük bir araziye sahiptir, yeşil alanlarımızda sürekli çimler biçilmektedir. Biçilen çimler organik atık oluşturmaktadır. Kampüsümüzde on binlerce hatta yüz bine yakın ibreli ve yapraklı ağaç bulunmaktadır. Özellikle yapraklı ağaçların dökülen yaprakları, organik atık olarak toparlanmakta ve değerlendirilmektedir. Kampüsümüzde kuruyan ağaçları ve budanan ağaç dallarını öğütme makinasından geçirerek organik atık olarak kullanılabilecek forma getirmekteyiz.” diye konuştu.
“GreenMetric’te ilk 5’e girmek istiyoruz”
Yemek atıklarını da gübre olarak kullanmayı amaçladıklarını ifade eden Kalkan, “Üniversitemizin yemekhanelerinde yaklaşık 10-15 bin aralığında öğrencimize, akademik ve idari personelimize yemek üretilmektedir. Bu üretilen yemeklerin meyve ve sebze kabukları da tekrar toparlanarak organik atık olarak değerlendirilmektedir. Bu topladığımız organik atıklarımızı, çim, yaprak, ağaç dalları ve meyve sebze kabuklarını doğal yöntemle çürümeye terk ederek ileride toprağımızı zenginleştirmek amacıyla kompost gübre olarak kullanmayı hedeflemekteyiz. Üniversitemizin dünya GreenMetric sıralamasında ilk yüze girme çabası devam etmektedir. Türkiye'de zaten ilk 10’a girdik. Bundan sonra ilk 5 girmek için gayret edilecektir. Yeşil kampüsle ilgili çalışmalarımız devam edecektir.” şeklinde sözlerini tamamladı.
Uluslararası Yeşil Kampüs Değerlendirme Kuruluşu UI GreenMetric’in 2023 yılında 156. sırada yer alan İnönü Üniversitesi, dünya çapında bin 477 üniversitenin katıldığı 2024 yılı sıralamasında 17 basamak birden yükselerek 139. oldu. Türkiye’den 118 üniversitenin katıldığı 2024 UI GreenMetric Türkiye sıralamasında ise 9. sıraya yerleşti.
GreenMetric, üniversitelerin kampüslerini “Yerleşke ve Altyapı”, “Enerji ve İklim Değişikliği”, “Atık Yönetimi”, “Su Yönetimi”, “Ulaşım” ve “Eğitim ve Araştırma” olmak üzere 6 kategoride değerlendiriyor.