Malatya Çarşısına yapılacak ticarethane ve konut sayısı belli oldu

AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, deprem bölgesi Malatya'daki çalışmalarla ilgili son durumu paylaştı. Ölmeztoprak, yeni çarşı projesiyle ilk etapta 4 bin 613 ticarethane, 560 konut olmak üzere, toplamda 5 bin 173 bağımsız birimin inşa edileceğini kaydederek çalışmaların hızla sürdüğünü söyledi.

Malatya Çarşısına yapılacak ticarethane ve konut sayısı belli oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Malatya'da 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem sonrası çalışmalar hızla sürüyor. AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, TBMM Genel Kurulu'nda 2024 yılı bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, deprem sonrası yapılan çalışmaları değerlendirdi.

Ölmeztoprak, konuşmasına, Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde şehit olan Mehmetçiklere Allah'tan rahmet dileyerek başladı. Ölmeztoprak, şunları kaydetti:

"Deprem bölgesi Malatya'da oluşturulan 74 ayrı konteyner kentte barınan kişi sayısı 114 bin 505'tir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın yapmış olduğu hasar tespitine göre il genelimizde yıkık ve acil yıkılacak bina sayısı 6 bin 690, ağır hasarlı bina sayısı 35 bin 680, orta hasarlı bina sayısı 2 bin 532'dir. Enkaz kaldırma çalışmalarında 6 bin 690 yıkık ve acil yıkılacak yapının 6 bin 643'ünün enkazı tamamen kaldırılmıştır. Ağır hasarlı ve enkaz kaldırma binalarında toplam ağır hasarlı bina sayımız 35 bin 680 iken bunlardan yıkımı yapılan bina oranı hacmine göre yüzde 77,20'dir.

"Malatya il merkezimizde çarşı inşaatı olarak bilinen alanda ilk etapta 4 bin 613 ticarethane, 560 konut olmak üzere, toplamda 5 bin 173 bağımsız birimden oluşan projemizin inşaatı başlamış olup revize alanlarla genişletme çalışmalarına da hız vererek devam edilmektedir. Depremden sonra Malatya özelimizde TOKİ rakamlarına değinmek istiyorum, 2 tane metropol ilçemiz Yeşilyurt ve Battalgazi'mizde Yeşilyurt'ta 8 bin 799, Battalgazi'de 2 bin 480 ve diğer ilçelerimizde 3 bin 357 olmak üzere, toplamda 14 bin 636 konutun yapımına başlanmış olup bir kısmı bu ayın sonunda olmak üzere, etap etap yapımı tamamlandıkça, inşallah en kısa süre içerisinde yine teslim edilecektir."

Ölmeztoprak, depremler öncesi kentte görev yapan sağlık personelinin 8 bin 88 olduğunu belirterek, bu sayının kısa sürede 9 bin 244'e çıkarıldığını ifade etti.

Ölmeztoprak, konuşmasını şöyle tamamladı:

"6 Şubat tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle yaşanılan maddi ve manevi mağduriyetleri ve bir daha dönmeyecek olan hayatların bıraktığı acı hatıraları ve depremin tüm izlerini tamamen giderme konusunda azim ve kararlılığımızı ifade ederken başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Bakanlarımıza, tüm kamu kurum ve kuruluşlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza ve aziz milletimize şükranlarımı sunuyorum."

Malatya Çarşısına yapılacak ticarethane ve konut sayısı belli oldu
Malatya Çarşısına yapılacak ticarethane ve konut sayısı belli oldu