Mağduriyet işkenceye dönüştü!

24 Ocak 2020'de meydana gelen ve Malatya'da da ağır hasarlara yol açan Sivrice - Elazığ depremi nedeniyle Malatya'da mağdur olan bazı vatandaşlar derdini anlatacak bir yetkili bulamıyorlar.

Mağduriyet işkenceye dönüştü!

AFAD kayıtlarına göre 24 Ocak 2020 tarihinde saat 20:55’te Elazığ ilinin Sivrice ilçesinde 6.8 büyüklüğünde ve yerin 8.06 km derinliğinde meydana gelen deprem 20.4 saniye sürdü. Deprem yakın çevre iller ile komşu ülke Irak ve Suriye'de de hissedildi. Resmi açıklamalara göre Elazığ’da 37, Malatya’da 4 olmak üzere toplam 41 kişi hayatını kaybetti, 1466 kişi yaralandı. Deprem sonrası 6 ay boyunca büyüklükleri 0.8 ile 5.1 arasında değişen 4650 civarında artçı deprem meydana geldi. Elazığ’da 50 bina yıkıldı, 308 bina ağır hasar aldı, 150 bina da orta hasarlı olarak açıklandı. Malatya’da ise 155 bina yıkıldı. 1278 bina ağır hasar aldı.

Sayaçlar söküldüğüne göre bina oturulamaz halde

Malatya'da ağır hasar alan Kanalboyu Şehit Hamit Fendoğlu Caddesi üzerinde bulunan Akasya Apartmanı, yapılan resmi ilk incelemelerde yüzde 85'lik bir hasar raporuyla oturulamaz kaydı düşülerek boşaltıldı. Daha sonra yapılan ikinci resmi incelemede hafif hasarlı raporuyla oturulabilir izni verildi.  İki rapor arasındaki çelişkili bu durumu endişeyle karşılayan Akasya Apartmanı sakinleri yöneticileri eliyle bu kez bağımsız özel bir mühendislik birimine müracaat ederek binanın hasar tespitini yaptırdılar.  Özel mühendislik şirketinin yaptığı incelemede de bina yüzde 85'lik ağır hasarlı bulundu.  Binayı boşaltan Akasya Apartmanı sakinleri ne olacaklarını bilmedikleri bir çaresizlik içerisindeler. Son olarak boşaltılan binanın idare tarafından elektrik ve su sayaçlarının sökülmesi ise yaşanılan mağduriyetin nasıl bir işkenceye dönüştüğünü göstermesi açısından ibretlik bir uygulama. Resmi raporlara göre bina oturulabilir ise sayaçlar neden sökülür? Sayaçlar söküldüğüne göre demek ki, bina oturulamaz haldedir.  Binada daire sahiplerinden olan Osman Yılmaz, 16 dairelik Akasya Apartmanı mağdurlarının yaşadığı bu sıkıntıya çözüm bulması için bizzat Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'a sorunlarını ilettiğini ancak bir sonuç alamadığını söylüyor. Apartman Yöneticisi Talip Erdoğmuş, sakinlerden Ayhan Çolak, Osman Yılmaz, Ali Boğa ve Muharrem Çakar, ilimiz yöneticilerinden 16 ailenin yaşadığı ve işkenceye dönüşen bu mağduriyete, binalarının "Kentsel Dönüşüm" programına alınarak son vermelerini bekliyorlar.  

Haber-Foto: Vahdettin Yiğitcan-Yusuf Cici