Madene değil siyanüre karşıyız

Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından Hekimhan ilçesine bağlı 6 mahalle de altın madeni aramak için ruhsat verildi. İddiaya göre ruhsatın içeriğinde altın madenini siyanürle ayrıştırma var. Hekimhan Belediye Başkanı Turan Karadağ, ilçede maden aramasına karşı olmadıklarını, siyanürle altın madeni çıkarılmasına karşı olduklarını ve ÇED raporunu asla imzalamayacağını söyledi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Madene değil siyanüre karşıyız

Malatya'nın Hekimhan ilçesinde bir firma, 6 farklı mahallede siyanürle altın madeni çıkarılması için ruhsat aldığı öne sürüldü. Firma, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'ne, çevresel etki sürecinin (ÇED) başlaması için başvurdu. 16 kurumdan 15'inin projeye olumlu görüş verdiğini söyleyen Hekimhan Belediye Başkanı Turan Karadağ, sadece Hekimhan Belediyesi'nin projeyi onaylamadığını vurgulayarak, projeyi asla imzalamayacağını, ne olursa olsun siyanürle madene izin vermeyeceklerini vurguladı.

Siyanür canlıyı ve toprağı yok ediyor

Yaklaşık 1 ay önce kendilerine gelen bir dosyada altın arama ruhsatının alındığını gördüğünü ifade eden Karadağ,  dosyanın kendilerine ÇED raporunun onaylanması için geldiğini belirtti. Dosyayı incelediklerini anlatan Karadağ, "Bunu okuduğumuzda da bunun içerisinde siyanür ile altın ayrıştırması safhası var. Hammadde yeraltından çıkarılıyor, çıkarıldıktan sonra buna siyanür ile ayrıştırma olayı var. Siyanür ile ayrıştırma demek orada kalan artıkların bütün toprağı, suyumuzu,  hayvanlarımızı ürettiğimiz, meyvelerimiz, ağaçlarımızı tamamen kurutuyor. Örnek olarak Ordu altın arama nedeniyle bütün bölge yok edildi. Ağaçlar katlediliyor. Yeşillik yaşam ortamı yok oluyor. Erzincan İliç, örneği var. Bunların hepsi siyanürün ne kadar tehlikeli olduğunu gösteriyor. Kaz Dağları'nda ormanlar yok edildi. Siyanürle altın arama sonrası araziler kıraç hale geliyor. Hakikaten canlıyı, sadece canlıyı değil toprağı da yok ediyor. Biz madenlere karşı değiliz. Madenler aransın, madenlerin yanında siyanür ile altın çıkarılmasına karşıyız" dedi.

Kararı imzalamayacağız 

'Biz madenlerin yanındayız ama siyanürlü altın çıkarılmasına karşıyız' diyen Karadağ, "Bunun nedenlerini en güzel örneklerini de burada sizlere sunduk. Canlımızı, bitkimizi, meyvemizi hepsini yok etmek istemiyoruz.  Biz belediye olarak bu karara imza atmıyoruz, atmayacağız. Biz toprağımızı siyanür ile buluşturmayacağız. Bütün önceki gelen konular Malatya'nın değişik kurumları imzalamış ve son olarak belge bize geldi. Eğer ben imzalamış olsaydım şu anda ÇED raporu almış olacaktı. Altını çizerek şunu söylemek istiyorum. Belediye Başkanı olarak ben ve belediye meclisimiz, 60 tane muhtar tarafından imza kaymakamlığa verilerek siyanür ile altın aranmasına karşı olduğumuzu dile getirdik.  Bu konuda vatandaşımızın yanındayız vatandaşımıza beraber. Siyanür ile altın aranmasına belediye kurumu olarak biz kesinlikle ve kesinlikle onların karşısında olacağız. Karşı duracağız ve kararı imzalamayacağız, İmzalamayacağız" diye konuştu. 

İşletme ruhsatı almaya çalışıyorlar

Karadağ, firmanın 2011 yılında 10 yıllık bir altın arama ruhsatı aldığını anımsatarak, "2020 yılının 9. ayında altın arama ruhsatı almışlar. Şimdi ise işletme ruhsatı almaya çalışıyorlar. Bize defalarca geldiler. Ben her şeyin para olmadığını oradaki canlını, yaşama şansını yok etmek istemiyoruz. Orada belki fakir insanlar yaşıyor. Altın bulununca belki çok para alacaklar ama biz önce insan sonra canlı ondan sonra da sermaye diyoruz. Biz kesinlikle o yöre halkının, o yörenin muhtarlarının, Hekimhan halkı biz bu konuda yokuz dediği müddetçe bir de belediye başkanı olarak yönetim olarak kimden baskı gelirse gelsin biz imzalamayacağız. Kesinlikle vatandaşlarımızla muhtarlarımızla beraber olacağız. Bana neye mal olursa olsun bu kararı imzalamayacağım. Bize görev düştüyse onların karşısında olacağım. Şayet bizi by pass ederlerse de o zaman da halk olarak karşılarında olacağız. Bizim vatandaşımız bizim yanımızda olacak. Biz madenlerin çıkarılmasına karşı değiliz. Onların önünü açıyoruz. Bürokrasiye bakmıyoruz. Elimizden gelen yardımları yapıyoruz. Çünkü bu yatırımlara biz ön ayak olacağız. Önce bulunduğumuz yerdeki imkânları iyileştireceğiz. Oradaki vatandaşa zarar vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.