Kuraklık göçe zorluyor

Büyükşehir Belediyesi Mayıs Ayı Meclis toplantısı birinci oturumu Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan Başkanlığında gerçekleştirildi. Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından söz alan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, ilçelerde sulama probleminin büyük bir sorun olduğunu, bu durumun insanları göçe zorladığını belirterek, göçün önüne geçmek için bir sistemin kurulması gerektiğini söyledi.

Kuraklık göçe zorluyor

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi, Mayıs ayı I. Birleşimi Meclis Başkan Vekili Vahap Erdem Başkanlığında Belediye Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, mazeret dilekçelerinin okunarak oylanmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. 

Hemşerilik beratı

Gündem Maddeleri arasında yer alan, Anadolu Efes Basketbol takımının 44 numaralı Hırvat oyuncusu Krunoslav Simon’a fahri hemşehrilik beratı verilmesine yönelik gündem maddesi görüşülerek kabul edildi. Anadolu Efes Basketbol Takımının Avrupa’da gösterdiği başarıda büyük pay sahibi olan ve Türkiye’ye geldiği ilk günden itibaren 44 numaralı forma ile mücadele eden, kendini Malatyalı olarak gördüğünü belirten Krunoslav Simon 10 Haziran Perşembe(bugün) Malatya’ya geliyor. Gündem maddesi ile ilgili konuşan Başkan Gürkan, Anadolu Efes Basketbol Takımının ünlü oyuncusu Krunoslav Simon’un Malatya’nın tanıtımına büyük bir katkı yaptığını aktararak, “Anadolu Efes Basketbol Takımı Avrupa Şampiyonu olduğu zaman 44 numaralı formayı giyen ve Malatyalı olduğunu belirten Simon’u arayarak tebrik ettik. Ayrıca Malatya ile ilgili duygu ve düşüncelerinden dolayı da ayrıca teşekkür ettik. Perşembe günü Malatya’ya gelecek olan Krunoslav Siman’a Malatya olarak bir jest yaparak fahri hemşehrilik beratı vermek istedik” dedi.

Sulama sorunu göçe zorluyor

Gündem maddeleri içerisinde yer alan bazı maddeler görüşülerek karara bağlanırken, bazı maddeler bir sonraki toplantıya ertelendi. Bazı maddelerin ise görüşülmek üzere ilgili komisyonlara havalesi oylanarak kabul edildi. Gündem maddelerinin tamamlanmasının ardından söz alan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, sulama ile ilgili görev ve yetkinin kimde olduğunu sorarak, "İlçelerde sulama problemi ağır düzeydedir, gerçekten devletin ilgili organları bu yetkiyi nasıl paylaşacak. Şimdi ilçelerdeki en büyük problem kırsalda sulama sorunu. Buda göçe zorluyor. Bunun önüne geçmek için bir sistem kurmak zorundayız. Bir taraftan kuraklık diğer taraftan yerleşik hayatta gurbetten sılaya pandeminin verdiği yeni hareketle birlikte sahipsiz kalacak olan beklentiler. Bakanlık ve Büyükşehir Belediyesinin sorunu rapor haline getirip, gerçek ihtiyaç ve problemleri komisyon aracılığıyla ortaya koyabilirsek, Türkiye için örnek faaliyet olur" dedi. 

MASKİ 384 bin metre sulama borusu dağıttı

Cömertoğlu'nun sözlerine yanıt veren Başkan Gürkan, su ile ilgili iş ve işleyişlerin kanunlara göre DSİ'ye ait olduğunu ifade ederek, "Yer altı ve yer üstü suların korumasıyla ilgili sorumluluğu yasayla kendilerine tevdi edilmiştir. Büyükşehir belediyelerinin bu konuda direk sorumlu değil. Ancak biz büyükşehir olarak, DAF, YİKOB gibi kuruluşlarla kırsal bölgelerdeki vatandaşlarımızın derdine çare olmak adına projeler yapıyoruz. MASKİ Genel Müdürlüğümüz, Tarımsal Daire Başkanlığımız, yoğun bir çalışma içerisinde, geçtiğimiz yıl MASKİ 384 bin metre sulamayla ilgili boru dağıttı" diye konuştu.  

384 bin metre boru hangi ilçeye ne kadar dağıtıldı?

Gürkan sözleri üzerine tekrar söz alan Cömertoğlu, 384 bin metre sulama borularını hangi ilçeye ne kadar dağıtıldığının açıklanmasını istedi. Gürkan, "Dağıtılan yerler, sabittir, yazılıdır. Kanallar yapılıyor, 5 proje devam ediyor.  Sosyal sorumluluk adı altında çalışma yapıyoruz. Tabi ki kuraklık memleketimizde çiftçileri, sıkıntıya sokmuştur. Devletimiz, kuraklık kapsamında çiftçiye destek paketlerini açıklamaya başladı. İnşallah bu süreç Malatya açısından çok önemli. İlçe belediyelerinin imkanları az ama biz onlara da yapmaya çalışıyoruz.  Bunu yaparken, imkanlar, sınırlı, istekler sınırsız biz buna rağmen Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız arasında mekik dokuyarak, bu şehrin çağdaş, modern olması noktasında gecemizi gündüzümüzü katmışız.  Bu şehrin en az 5 katı, 5 katından da fazla neticede temeller atıldı. Bizler bu anlamda gayret ediyoruz, ilçe belediye başkanlarımız da gayret ediyorlar.  Bu sıkıntıyı hep birlikte paylaşacağız" ifadesini kullandı.