Kış aylarının vazgeçilmezi

Havaların soğumasıyla birlikte gripten ve soğuk algınlığından korunmak isteyen vatandaşlar, aktarların yolunu tuttu. En çok tercih edilen ürünlerin başında ise bağışıklık sistemini güçlendiren ıhlamur ve kış çayı yer aldı. Malatya'da aktarlık yapan Murat Kaya, ıhlamurun hücre yenileyici olduğunu, kansere karşı faydasının bulunduğunu ve daha birçok faydasının olduğundan bahsetti.

Kış aylarının vazgeçilmezi

Havaların soğumasıyla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen vatandaşlar, bitkisel ürünler satan aktarlara yöneldi. Yaklaşık olarak 17-18 senedir aktarlık yaptığını söyleyen Murat Kaya, ıhlamurun kış aylarının vazgeçilmezi haline geldiğini anlatarak, "Ihlamurun içerisine zencefil eklendiğimizde öksürüğü azaltır, hücre yenileyicidir, kansere karşı faydası vardır. Direnç koruyucu özelliği vardır. Bunun yanı sıra kabuk tarcın atabilirler bunun içerisine bağışıklık sistemini güçlendirir, şekerini dengeler, idrar yollarında iltihap varsa ıhlamurun içerisine narçiçeğini, ayva çiçeğini atabilir.  Günümüzde atom çayları mevcut bunları biraz daha pratikleştirerek sıkma şeklinde getirmişler. Kış çaylarından da tüketiliyor. Kış çaylarının içerisine öksürüğü aşırıysa hadmi çiçeği kullanabilir" dedi.

Vatandaşlar bilinçlendirilmeli

Vatandaşların aktarlar konusunda bilinçlenmesi gerektiğini dile getiren Kaya, "Malatya'daki vatandaşlarımız tam bilinçlenmiş mi değil, zamanla bilinçlenecek inşallah. Piyasada ilaç sıkıntısı var. İlaçların böbreklere zarar verdiklerini söyleniyor eskilerden beri, tabi ilaçsızda olmaz. Bunlar takviye ilaçlardır. Baharatçılardaki takviye ilaçlardır. Mutlaka bir hekim kontrolüne gitmeleri gerekiyor” diye konuştu.

Fiyatlar değişmedi

Çocukların soğuk algınlığına karşı bolca su tüketmeleri dile getiren aktar Murat Kaya, "Çocukların öksürük bakımından bitkisel ürün önermiyoruz çünkü yaşları küçük olduğu için bünyesi kaldıramaz yetersiz geldiğini" belirten Kaya, asgari ücretle beraber fiyatların yükselmesini beklediklerini fakat fiyatlarda henüz bir değişim yaşanmadığını belirtti.