Kırmızı ete zam!

Kurban Bayramı sonrasında ete talebin en düşük olduğu bir dönemde et fiyatlarına zam geldi. Et fiyatlarının yükselmesinin kurbanın az kesilmesinden kaynaklandığını belirten Malatya Kasaplar Odası Başkanı Yusuf Küçer, 'Kurban bayramından önce 94 lira olan karkas et, bayramdan hemen sonraki gün 102 lira oldu. Diğer yıllarda da kurban sonrası fiyatlarda bir artış oluyordu ancak bu kadar yükselmiyordu. Artıştan dolayı işlerimiz ise yüzde 80 düştü' dedi.

Kırmızı ete zam!

Kurban Bayramı sonrası gözler et piyasasına çevrildi. Son 1 yılda yüzde 100 zamlanan et fiyatlarının Kurban Bayramı ile birlikte en az yüzde 25 azalma beklenirken, bayram sonrasında talep düştüğü için et fiyatlarına zam geldi. Bu yıl, geçtiğimiz yıllardan biraz daha farklı bir tablo ile karşı karşıya olunduğuna dikkat çeken Malatya Kasaplar Odası Başkanı Yusuf Küçer, Kurban bayramında hem vatandaşın alım gücünün düşmesi hem de yeterli hayvanın kurban pazarlarına getirilmemesinden dolayı bu yıl kurban bayramında hayvan satışlarında düşüş yaşandığında et fiyatlarında artış olduğunu artıştan etkilenen kasapların işlerinin düştüğünü söyledi.

Fiyatlar arttı işler düştü

Ete talebin en düşük olduğu bir dönemde et fiyatlarına zam geldiğini ifade eden Küçer, “Kurban Bayramından yeni çıktık, insanların çoğunun evinde et var. Ancak bu yıl kurban kesimi çok olmadı. Çünkü deri ve sadakat işleri bizlerde olduğu için geçen yılla deri ve sakatatı karşılaştırdığımız zaman yüzde 40-50 bir düşüş vardı. İşlerimiz ise yüzde yüz düştü. Geçen yıl Kurban Bayramı sonrası yaptığımız işin inanın yüzde 20’sini zor yapıyoruz. Buda havaların sıcak olmasından, kayısı zamanı ve et fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklanıyor. Kurban Bayramından hemen sonra ete yine bir zam geldi. Kurban bayramından önce 94 lira olan karkas et, bayramdan hemen sonraki gün 102 lira oldu. Şuan 2 lira gerileme oldu. Diğer yıllarda da kurban sonrası fiyatlarda bir artış oluyordu ancak bu kadar yükselmiyordu. Geçen yıllarda kurban fazla kesildiğinden hayvan kıt oluyordu fiyatlar az da olsa yükseliyordu. Sonrasındaki hafta rölantiye biniyordu. Ama bu yıl bayramdan hem sonra 8 TL yükseldi.  Şuanda tezgahlarda kuşbaşı ve kıyma 140 ila 150TL arasında o bantta gidip geliyor.  Maliyetler ortada; soğutmak için 2 dolabımız birde makinamız var, elektrik faturası 3 bin lira geldi. Bunun yanı sıra sigorta 2 bin TL’yi geçti. Asgari ücret 5 bin 500 oldu. Her şey artarken bizim işlerimiz düştü. İş düşüklüğünden dolayı esnafımızın çoğunun kapanma durumuna geldiğini söyleyebilirim. Esnaflarımızı gezdiğimizde adamlar günde 7, 8, 10 kilo et satan yer vardı. Öyle tezgahlarımız vardı ki, baktığınızda yüzünüze gülerdi şimdi baktığımızda kararmış bir şekilde nedeni satışın olmaması. Vatandaşın da suçu yok bir kilo et olmuş 150 lira sadece etle de olmuyor. Belki kayısı sezonu sonrasında Malatya’da işler açılır. Kayısı para ederse bizim umudumuz olur” diye konuştu.