Kiraz yok denecek kadar az

Malatya'da, 9-10 Mayıs tarihleri arasında hava sıcaklığının düşmesinden kaynaklı birçok ilçedeki kayısı, zirai don nedeniyle zarar gördü. Kayısının dondan etkilenmesinin ardından Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde üretilen ve iç pazarın yanı sıra Almanya, Norveç ve Rusya'ya satılan coğrafi işaret tescilli 'dalbastı kirazı' da, bu yıl mevsimsel sıcaklık farklarından olumsuz etkilendi ve verim büyük ölçüde düştü.

Kiraz yok denecek kadar az

Çiftçi destek bekliyor 

Kent çiftçisinin kayısıdan sonra önemli gelir kaynaklarından biri olan ve kendine has tadıyla bilinen dalbastı kirazındaki verim kaybı nedeniyle çiftçiler destek bekliyor. Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, olumsuz hava koşullarının ilçedeki kiraz üretimini büyük oranda düşürdüğünü söyledi. Solmaz, "Hava sıcaklıkları gün be gün farklılık gösterdi. Çiçeklenme döneminde hava soğuk olduğu için arılar uçmadığı için tozlaşma olmadı. Ayrıca esen sıcak rüzgardan dolayı çiçekler erken kurudu ve sap kurusuna neden oldu" diye konuştu. 

Kiraz yok denecek kadar az

"Kirazımız yok denecek kadar az" olduğunu vurgulayan Solmaz, "50-60 kilogram kiraz aldığımız bir ağaçtan en fazla 1-2 kilogram kiraz olur. Bu durum işçilik maliyetini yükseltir. Çiftçi ekonomik olarak zararda. Üreticilerin desteğe ihtiyacı var. Hiç olmazsa ilaç desteği verilerek üreticimizin rahatlatılması gerekiyor. Çünkü gelecek yıl ürünümüzün kaliteli olmasını istiyorsak, çiftçinin bu yılki bakımı tam ve eksiksiz yapması gerekiyor. Şu an kiraz sineğine karşı etkin mücadele yapılması lazım, eğer bu mücadele yapılmazsa larva bırakır ve popülasyonu gelecek yıl daha fazla artar" dedi.