Kayısıyı don vurdu: Tekstilde sessiz kriz derinleşiyor! 'Prim yerine sadaka veriyorlar'

11-12 Nisan gecesi yaşanan don felaketiyle tarım darbe yerken, gözler yeniden Malatya'nın en çok istihdam sağlayan sektörlerinden biri olan tekstile çevrildi. Sektör devlerinden LC Waikiki'nin Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, 'Kâr değil, zarar azaltma derdindeyiz' dedi, emekçiler ise 'Zararı biz çekiyoruz, psikolojik baskı altındayız' diyerek içerdeki tabloyu ortaya koydu.

Kayısıyı don vurdu: Tekstilde sessiz kriz derinleşiyor! 'Prim yerine sadaka veriyorlar'

Malatya’da 11 Nisan’ı 12 Nisan’a bağlayan gece yaşanan don felaketi, özellikle kayısı üretimini vururken, ekonomik yükü taşımaya devam eden bir diğer kritik alan daha yeniden gündeme geldi: tekstil sektörü. Özellikle Malatya Organize Sanayi Bölgesi’nde binlerce kişinin çalıştığı tekstil fabrikaları, hem küresel krizlerden hem de içerideki yüksek maliyetlerden fazlasıyla etkilenmiş durumda.

Kayısıyı don vurdu: Tekstilde sessiz kriz derinleşiyor! 'Priz yerine sadaka veriyorlar'

Türkiye’nin önde gelen hazır giyim markalarından LC Waikiki’nin Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, geçtiğimiz günlerde katıldığı “Perakende 2025 – Ne Oldu Ne Olacak?” zirvesinde yaptığı açıklamada, sektörün son iki yılda ciddi kan kaybettiğini dile getirdi.
“Türkiye pahalı, artık kimse yatırım yapmak istemiyor. Kâr değil, nasıl az zarar ederiz derdindeyiz,” diyen Küçük’ün bu sözleri, Malatya’daki tekstil işçileri cephesinde yankı buldu.

Kayısıyı don vurdu: Tekstilde sessiz kriz derinleşiyor! 'Priz yerine sadaka veriyorlar'

Zira, işçiler “zararı” en çok kendilerinin çektiğini savunuyor. Organize Sanayi’de çalışan bir tekstil işçisi, durumu şu sözlerle anlattı:

“İşe giren zaten psikolojik baskı altında. Emir üstüne emir, mobbing, düşük maaş… Prim veriyoruz diyorlar ama verdikleri primi sokakta görsen almazsın. 12 TL prim alan arkadaşlarımız var. Bizim sırtımızdan az zarar etmeye çalışıyorlar.”

Sektörde konuşulan bir diğer konu ise bazı firmaların üretimlerini daha ucuz maliyetlerle yapılabildiği Mısır gibi ülkelere taşımaya hazırlanması. Bu ihtimal, Malatya’da hâlihazırda güvencesiz koşullarda çalışan binlerce emekçi için işsizlik korkusunu da beraberinde getiriyor.