Kayısıya incir darbesi

Malatya'da kayısı hasat sezonunun sonuna gelinirken Malatya Şire Pazarında iyi kalitedeki islimli kuru kayısının fiyatı 130-150 lira aralarında değişiyor. Kayısılarda sene başında yaşanan dolu, don ve çil olaylarının ardından fiyatların yüksek olacağına dair beklentiler oluştursa da fiyatlar henüz üreticinin istediği noktalarda değil. Malatya Şire Pazarı esnafı, kuru kayısı fiyatlarındaki durgunluğun incirden kaynaklı olduğunu iddia etti. Bu durum akıllara 'Kayısının rakibi kuru incir mi?' sorusunu getirdi.

Kayısıya incir darbesi

Malatya Şire Pazarında iyi kalitedeki kuru kayısının fiyatı 130-150 lira arasında değişiyor. Dövizdeki hareketliliğin etkisiyle üreticiler fiyatlarda artış beklerken durgunluğun asıl sebebinin incirden kaynaklandığı iddia edildi. Gazetemize konuşan Şire Pazarı esnafların Mehmet Güner, kuru incirde hasadın bereketli ve fiyatların uygun olması nedeniyle ihracatçıların ağırlığı incire kaydırdığını söyledi. Güner, incir sezonunun ardından kayısı fiyatlarında artış beklediklerinin altını çizdi.

Kayısı 200 lirayı bulacak

Temiz kayısının zor bulunduğunu belirten Güner, "Kayısının fiyatı şu an için 130-150 lira arasında değişiyor. İleride fiyatlar yükselecektir. Şuanda piyasada ihracat kaynaklı durgunluk var. İhracatçıların önceliği incir. Bu sene incirin ucuz olduğu bir sene. Hasat zamanı olduğu için ihracatçılar ağırlığı incire vermiş durumda. Henüz kayısıda yeterli talep yok. Sene başında kayısının bu fiyatları göreceğini Net Haber aracılığıyla söylemiştik, dediğimiz de oldu. Kayısı bu fiyatları gördü. Benim üreticilerden ricamdır. Telaş etmesinler, aceleye getirmeden beklesinler. Ben kayısı fiyatının bir kaç ay içerisinde 200 TL civarına geleceğini düşünüyorum. Vatandaşlarımız sabırlı olsunlar. Biliyorsunuz dövizde ciddi artışlar oldu. Bu artışların birazı kayısıya geçti, diğeri de geçecektir" dedi. 

Fiyatlar yükselecektir

Gündemde yer alan tüccarların ve ihracatçıların kayısı fiyatlarını baskıladığına dair iddialar hakkında konuşan Güner, "Bunlar asılsız iddialar. Her şey tamamen serbest piyasa kurallarına gör gerçekleşiyor. Bizim ihracatçılarımız namuslu adamlar onlar depremzede köylünün emeğine bu zararı vermezler. Vatandaşlarımız acele etmesinler serbest piyasa içerisinde fiyatlar yükselecektir" ifadelerini kullandı. 

Dünya Kayısı Ticaret Merkezi kayısıya değer katıyor

Kayısıya yönelik yatırımlara dikkat çeken Güner, "Malatya Ticaret Borsası Başkanı Sayın Ramazan Özcan'a teşekkür ediyoruz. Kayısı için büyük çabaları var. Ramazan başkanın çabaları kayısıya değer katıyor. Malatya çiftçisine ve ekonomisine değer katıyor. Dünya Kayısı Ticaret Merkezine taşındığımız zaman kayısının daha da değerleneceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.