Kayısıda rekolte açıklandı

Malatya Tarım Orman İl Müdürü Tahir Macit, 2022 yılı tahmini kuru kayısı rekoltesini açıkladı. Macit, bu yılki rekoltede geçen yıla göre yüzde 11 düşüş olduğunu belirterek, 'Yaş kayısı olarak tahmini 336 bin 782 ton olarak belirlenmiştir. Yaş olarak ihracat ve iç piyasada tüketime ayrılan miktar 33 bin 680 ton olup, kurutmalığa ayrılan yaş kayısı miktarı 303 bin 102 ton ve elde edilecek kuru kayışı miktarı 75 bin 776 ton olarak tahmin edilmektedir' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Kayısıda rekolte açıklandı

Malatya Tarım Orman İl Müdürü Tahir Macit, 'Kayısı Rekolte Tespit Komisyonu' üyelerinin katılımıyla düzenlenen basın toplantısında 2022 yılı yaş ve kuru kayısı rekolte tahminini açıkladı. Macit, Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu tarafından yapılan çalışmalar neticesinde, rekolte yaş kayısı olarak tahmini 336 bin 728 ton, kuru kayısıda ise 75 bin 766 ton olarak belirlendiğini söyledi. Macit, Malatya, Elazığ, Sivas, Kahramanmaraş illerinin toplam kuru kayısı rekoltesinin 2022 yılında 85 bin 610 ton olarak tahmin edildiğini belirtti. 

Rekolte aritmetik ortalama ile belirlendi

2022 yılı için Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün ( BÜGEM ) talimatları doğrultusunda komisyon oluşturulduğunu söyleyen Macit, ilgili kurumlardan gelen temsilciler ile oluşturulan komisyonun, rekolte tespitini 877 bin 908 dekar alanda 2 bin kilometre yol kat edilerek saha çalışması gerçekleştirdiğini anımsattı. Macit, tahmini rekoltenin belirlenme sürecinde yeni bir metot ile oluşturulduğunu, uzlaşma ile değil aritmetik ortalama ile rekoltenin belirlendiğini ifade etti.  Macit, kuru kayısı üretiminin Malatya ekonomisi için önemli olduğunu belirtti.

Lokal alanlarda zarar meydana geldi

Macit, kayısı yetiştiriciliğinin ilimiz ekonomisinde en önemli tarımsal ürün olduğunu vurgulayarak, “İlimizde kayısı ağaçlarında 25 Mart 2022 tarihinde ilk çiçeklenme başlamış hava sıcaklığına ve rakım durumuna göre periyodik olarak devam etmiştir. 13-14 Nisan 2022 tarihinde ilimizde gece meydana gelen zirai dondan ova kesimler ve çukur yerler küçük meyve döneminde olduğundan ağaçlar fazla etkilenmiş olup, rakımı yüksek olan bölgelerde ise fenolojik olarak çiçeklenme başlangıcı kısmen çiçek döneminde olduğundan dolayı lokal alanlarda zarar meydana gelmiştir. Yüksek rakımlı yerlerde Hacıhaliloğlu kayısı çeşidinde meyve tutumunun yoğun, kaba aşı çeşidinde ise çok seyrek olduğu gözlemlenmiştir. Takip eden süreçte 25-26 Nisan 2022 tarihlerinde meydana gelen dolu yağışı nedeniyle muhtelif bölgelerde meyve dökülmesine, yaralanmaya bağlı kalite kayıpları yaşanması sonucu verim kayıpları oluşmuştur. Tespit Komisyonu tarafından kayısı üretim alanları için doğal afetlerle ilgili riskler bitinceye ve yüksek rakımlardaki kayısı ağaçlarının çiçekleri meyveye dönüşünceye kadar beklendikten sonra komisyon tarafından kayısı ağaçlarının verimi ile ilgili saha çalışmaları da illîmizin rakım ve iklim koşulları baz alınarak yapılmıştır. Komisyon üyeleri birbirinden bağımsız tespite esas notlar almış ve ağaç başı ortalama verim tahmini yapılmıştır. Komisyon üyelerinin belirlemiş olduğu verim tahminlerinin aritmetik ortalamaları hesaplanarak rekolte tahmin çalışmaları tamamlanmıştır” dedi.

Bölgenin rekoltesi 85 bin 610 ton

Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu tarafından yapılan çalışmayı anlatan Macit, “İlimiz genelinde heyet olarak yaptığımız çalışmalara göre tahmini kayısı rekoltesi bu değerler üzerinden tespit edilmiştir. Kayısı rekolte tahmini komisyon kararı 10.06.2022 tarihinde alınarak aynı gün ve tarihte Tarım ve Orman Bakanlığımıza gönderilmiştir. Bakanlığımız komisyon icmalimizi incelemiş ‘Komisyon Kararı’  ve ‘Rekolte Tahmin İcmali’ yayınlanmak üzere İI Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından açıklanması talimatını vermiştir.  Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu tarafından yapılan çalışmalar neticesinde: 2022 yılı ilimiz kayısı rekoltesi yaş olarak tahmini 336 bin 782 ton olarak belirlenmiştir. Yaş olarak ihracat ve iç piyasada tüketime ayrılan miktar 33 bin 680 ton olup, kurutmalığa ayrılan yaş kayısı miktarı 303 bin 102 ton ve elde edilecek kuru kayışı miktarı 75 bin 776 ton olarak tahmin edilmektedir. Çevre illerden gelen kayısı rekolte tahmin icmaline göre Elazığ 5 bin 662 ton, Kahramanmaraş 2 bin 500 ton ve Sivas bin 672 ton olmak üzere toplamda 9 bin 834 ton kuru kayısı üretimi tahmin edilmiştir” diye konuştu.

Rekolte yüzde 11 düştü

Rekoltede geçen yıla göre yüzde 11 düşüş yaşandığını ifade eden Macit, “Biliyorsunuz her yıl yaklaşık 90 bin ton civarında ihracatımız oluyor. Bu yılda olmayan kayısıyı satamayacağımıza göre mevcut kayısımız ne kadarsa onu satmayı planlıyoruz. Tabii iç ve dış piyasa dengeleri de var. Her şeyin bir alıcı dengesi var. Temel ihtiyaçların alımı farklı prestijli ürünün alımı farklıdır. Kayısıda prestijli ürünler arasında yer alıyor dolayısıyla dünya piyasası dengeye oturacaktır. Bizim kayısımız altın bir çeyrek altın bir kayısı ederse dünyada kim yer, kim satar? Bizim ileriki hedefimiz bir milyar dolar hedef, bu yılda 500 milyon dolar beklenti içerisindeyiz. Bizim umudumuz o yönde ama dünya piyasasının da ayrı bir dengesi var. kayısı fiyatını rekolte belirlemez, bunu dış piyasa belirler. Ümit ediyorum ki dış piyasada iyi alıcı buluruz. Kayısımız ne kadar değerli olursa hepimiz mutlu oluruz” şeklinde konuştu. Macit, geçtiğimiz günlerde yaşanan dolu olayının rekolte miktarını etkileyecek kadar zarar vermediğini ancak zararın olduğunu en kısa sürede hasar tespitinin yapılacağını dile getirdi.