Kayısı yevmiyesi belirlendi

Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç, kayısı hasadında çalışan mevsimlik işçilerin gündelik ücretlerinin bu yıl 16 yaş üstü işçiler için asgari ücretin 1/30 brütü olan 216 TL olarak belirlediklerini söyledi.

Kayısı yevmiyesi belirlendi

Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Temmuz ayı Toplantısı gerçekleştirildi. Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç, toplantıda, kayısı hasadında çalışan mevsimlik işçilerin gündelik ücretlerini 216 TL olarak belirlediklerini açıkladı. Daha önce Mart ayında yaptıkları toplantıda asgari ücreti temel alarak yevmiyeyi 170 lira olarak açıkladıklarını ifade eden Kılınç, “Günlük işçi yevmiyesini ikinci altı ay için hükümetin açıklamış olduğu asgari ücretten dolayı bizde fiyatlarımızı güncellemek zorunda kaldık. Bugün fiyatlarımızı güncelledik mevsimlik tarım işçilerinin 1 günlük yevmiyesi 16 yaş üstü olmak üzere 216 TL olarak açıklanmıştır. Burada üreticimiz tabii ki tüm maliyetleri yükseldiği gibi işçi maliyetlerimiz de yükseldi. Bu nedenle üreticilerimizin bu işçi arkadaşların başındaki çavuşlar, yol parasıdır, yok aşçı ücretidir vesaire gibi kanun dışı olan ücretler talep etmekteler. Bu ücretlerin ödenmemesini istiyoruz. Zaten devletin kanunu bellidir. Asgari ücretin brütünü mevsimlik işçilerimize veriyoruz. Bunun dışında da herhangi bir ücret ödemiyoruz. Kararımızı bu şekilde beyan etmişiz. Bu nedenle tüm üreticilerimizin bu karara uymasını canı gönülden istiyorum” dedi. 

Kimse ürününü pazara indirmesin

Kılınç, tarımsal maliyetler sürekli yükselirken, ürünlerin fiyatlarının düştüğünü vurgulayarak,” Bu bizi çok derinden incitiyor. Sebebi şudur: Bugün kayısı üretiminde rekolte 75 bin ton olarak açıklandıysa bu tahmini bir rekoltedir.  Biz şimdi sahaya baktığımız zaman ürünümüzün ihracatımızı karşılayamayacağı apaçık ortada. Ama ne yazık ki bu fiyat istikrarsızlığı yıllardır devam ediyor.  Geçen yıl 28 liraya 30 liraya vermiş olduğumuz kayısılarımızı, ticaretçilerimiz alarak depolarını doldurdu.  Ondan sonra kayısı 70, 80, 90, 100, 120 liraya kadar çıktı. Ama bugün sanki kayısı rekoltesi çok yüksekmiş, sanki Avrupa'da 115 ülke dünyada bizden kayısı almıyormuş gibi bir algı yaratıp üreticinin ürünü 40, 50 lira birden aşağı çekmeye uğraşmaktadırlar. Biz üreticimiz den şu desteği bekliyoruz. Biz yıllardır bu fiyat istikrarsızlığından dolayı bir mücadele sürdürüyoruz. Bu mücadelemizde başarıyı günbegün kaydediyoruz. Biz üreticimize şunu söylüyoruz. Bakınız devlet bazı imkân verdi. Size sunmuş imkânlar için de para harcamış, lisanslı depolar yapmış. Eğer üreticimiz işçi parası için kayısısını satacaksa satmasın. Ziraat odalarına başvursun. Biz onların önünü açacağız. Ürünü lisanslı depoya teslim edecekler. Ellerinde evrak gidip bankadan faizsiz parayı çekip işçisine verecekler. Tüm çiftçinin vebalini 70 liraya 80 liraya kayısı satıp vebali almasınlar. Fiyatı aşağı çekmesinler. Kimse de ürününü pazara indirmesin” diye konuştu. 

Kayısı Avrupa’da 17,5 Euro'dan satılıyor

Bu yılki kayısının ihracatı karşılayamayacağını öne süren Kılınç, “2 ay sonra 4 numara 120 lira, Jumbo kaysımız 150 liradan aşağı satılmayacaktır.  Neden, çünkü Avrupa'da şu anda bir kilo Malatya kuru kayısının değeri 17,5 Euro'dan satılıyor. Bu ne demek 300 liranın üzerinde bir para bu. 300 liranın 150 lirası çiftçiye verilmelidir. Bu fiyatın yarısı çiftçiye verilmiyorsa Malatya üreticisinin bu maliyetler ve bu üretimi sürdürmesi mümkün değildir. Bu konuda üreticimiz sakın ha sakın kayısısının düşük fiyatlara vermesinler. Çünkü dünyada rakibimiz yoktur. Söylentileri, kafalarına soru işareti yapıp kayısısını ucuz fiyata vermesinler. Mutlaka Ziraat Odaları ile irtibata geçsinler. Lisansı depoları mutlaka kullanalım. Buradaki devletin verdiği imkânlardan faydalanalım ve 2 ay sonra inşallah kayısımızı 150 liradan tüm dünyaya ihracatını yapacağız” şeklinde konuştu. Meyve suyu firmalarının kayısıyı çok ucuza aldığını dile getiren Kılınç, kayısıyı düşük fiyatlara bu meşrubatçılara vermemelerini istedi.