Kayısı çalıştayı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Malatya Milli Eğitim Müdürlüğü'nce organize edilen, 'Kayısı Yetiştiriciliği Dalı Program Hazırlama Çalıştay'ı başladı. 3 gün sürecek çalıştayda, sektör temsilcileri, kayısı yetiştiriciliği dalının mesleki eğitim kurumlarında açılmasının gerekliliklerini görüşülecek.

Kayısı çalıştayı

Malatya’da tarım liselerinde Kayısı Yetiştiriciliği Dalı Programın ders müfredatına girmesi amacıyla öğretmen evinde çalıştay düzenlendi. Program onay görmesi halinde izlenmesi gereken yollar masaya yatırıldı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından “Kayısı Yetiştiriciliği Dalı Program Hazırlama” Çalıştayı Öğretmen evinde başladı. 2-5 Ağustos arasında düzenlenen Çalıştayda Malatya Milli Eğitim Müdürlüğü, İnönü Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Malatya Ticaret Borsası, Ziraat Odaları, Ziraat Mühendisleri Odası ve Sektör temsilcilerinden oluşan heyet tarafından kayısı yetiştiriciliği dalının mesleki eğitim kurumlarında açılmasının gerekliliklerini görüşecek. Çalıştayın açılışında konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Hatice Özdemir, çalıştayda Malatya’nın ismini bir kez daha ülkeye duyuracaklarını söyledi. Kayısı yetiştiriciliğinin meslek liselerinde bir dal olarak tanımlanması için süreç anlamında İl İstihdam Kurulundan geçtiğini ifade eden Özdemir, “Artık bunun programını yazacaklar. Bu program yazma konusunda çok fazla vakit kaybedeceklerini düşünmüyorum. Tecrübelerine tecrübe katmaları için bizim de Üniversiteden çok kıymetli hocalarımız var. Başkanımız kayısı konusunda her zaman eğitime destek veren bir başkanımız var. Kendilerine çok çok teşekkür ediyorum. Kayısı konusunda Malatya olarak sesimizi tüm Türkiye’ye ve tüm Dünya’ya duyuracağız. Bir ilki yapıyoruz Allah’ın izniyle” dedi.

Kayısı korunup tanıtılmalı

Kayısı ihracatının ülke ekonomisinde önemli bir seviyede olduğunu ve kayısının ihmal edilmeden hem iç piyasada hem de dış piyasada korunması ve tanıtılması gerektiğini kaydeden Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, eğitimin her kademesinde kayısıya önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Kayısıya önem verilmesi gerektiğini belirten Macit, “Bu konuda Malatya’da Kayısı Araştırma Enstitüsü dünyada özel ürüne ait ismiyle anlan tek kurumdur. Yine Ziraat Fakültesinde değerli hocalarımız var. Kayısı üzerine yapılan yayınlar sıralandığında Malatya’nın ayrı bir kategoriye alındığı belirtiliyor. Burada akademisyenlerimizin de çok büyük emekleri var. Araştırmaları kamuoyu ile paylaşım sahaya yansıtmak çok önemli. İnşallah bu Çalıştay sonucunda eğitimin her kademesinde kayısıya önem verilir. Kayısı Yetiştiriciliği Dalının açılma konusu çalıştay sonucunda ortaya çıkacaktır” ifadelerine yer verdi.

Kayısının meslek sınıfına girmesi gerekiyor

Malatya Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ tarafından sürecin başlatıldığını kaydeden MASKİ Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ali Seydi Yılmaz ise, ” Araştırmalara bakılırsa biz daha çok batı ülkelerine kayısı satıyoruz. Ancak, Asya’da hızlı bir şekilde kayısı üretimi artıyor. Asya ülkeleri bize göre daha ucuza mal ettikleri için rekabette artıyor. Batı ülkeleri ise standartlarını yükseltecekler. Bizler birkaç yıl sonra karşılaşacağımız problemi çözmek için adım atıyoruz” diye konuştu.

Malatya için önemli bir adım

Kayısı üretiminin yapıldığı ülkeler içerisinde bu eğitim dalının oluşturulmasının Malatya için önemli bir adım olduğunu aktaran Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan da, “Kayısı ile ilgili çok sayısız toplantılar yapılıyor ancak, bugün ki toplantı tarihe not düşülmesi açısından gerçekten çok önemli bir toplantı. İlk defa akademik olarak kayısıda mutlaka değişen ve gelişen dünyada, özellikle tarım sanayide hem yetiştiricilik anlamında yeni bir sayfa açmak, hem de dünyada rekabet gücümüzü artırtacak en önemli şey olan üretimde kaliteyi artırabilmenin kararını verip bundan sonra ki aşamada da meslek okullarımızda, tarım meslek liselerimizde bir dal olarak da hizmete sunulması açısından önemli bir toplantı. Çok önemli bir ihtiyaç. Geç kalmışız demiyoruz. Dünya’da tarımın kıymetinin anlaşıldığı bir döneme gelmesi bizim için çok önemli” açıklamasında bulundu.