'Kasaplarımız, En Kaliteli Eti En Ucuza Satıyor'

Malatya Kasaplar Odası Başkanı Yusuf Küçer, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli'nin karkas et fiyatı açıklamalarının ardından kasapların haksız eleştirilere maruz kaldığını belirtti. Küçer, kasaplarda fiyatların ciddi oranda düştüğünü vurgulayarak kasapların kaliteli eti uygun fiyata satışa sunduğunu ifade etti.

'Kasaplarımız, En Kaliteli Eti En Ucuza Satıyor'

Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli’nin karkas et fiyatını 310 TL olarak açıklamasının ardından, kasapların fahiş fiyatla et sattığı yönünde oluşan algıya karşı Malatya Kasaplar Odası Başkanı Yusuf Küçer, Net Haber Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu. Küçer, Angus cinsi sığır kesiminin 310 TL olduğunu ve ithal etlerin zincir marketlerce alındığını belirterek, “Komisyoncular angus karkasının kilogramını kasaplara 340 TL’ye veriyor. Malatyalı kasaplarımız kaliteli, Simental cinsi etleri uygun fiyata satışa sunuyor. 550 TL'ye sattığımız et şu anda 480 TL seviyesine indi” dedi.

Mehmet Taneli’nin açıklamalarına değinen Küçer,"310 liraya kesilen karkas angus cinsi ithal sığırın fiyatıdır. Kasaplara bu eti komisyoncular ya da büyük et firmaları veriyor. Onlarda kasaplara komisyon dahil 340 liraya vermektedir. Malatya kasapları genelde angus kesmiyor. Biz kaliteli ete sahip olan yerli dana taraftarıyız. Yerli dananın karkas kesim fiyatı ise 345-355 lira arasında değişmektedir. Maliyetler ortadadır. Tezgah fiyatlarımızda geri çekildi. 550-600 liradan satılan etlerimiz ise 480 ile 500 lira seviyelerine indi. Yani kasap esnafımız da gereken indirimi yapmıştır. Yani bu böyle bir bilinsin. Ben bunu kamuoyuna duyurmakla mükellefim" dedi.

Yaşlı inek eti, dana eti diye satılıyor

Kasap esnafının büyük marketlerle rekabet etmek zorunda kaldığını belirten Küçer,, "Bizim zaten karşımızda büyük marketler var. İkinci kalite, üçüncü kalite et satan marketlerle biz mücadele ediyoruz. Orada da aynı bizim market tezgahımızdaki etin ismiyle satılıyor. Orada yaşlı inek eti de, dana eti diye satılıyor. Ama onların getirdiği etlerin ikinci ve üçüncü kalite olduklarını biz biliyoruz" ifadelerini kullandı.'Kasaplarımız, En Kaliteli Eti En Ucuza Satıyor'

Fahiş fiyat algısı var

Malatya kasaplarının en kaliteli eti en uygun fiyata sunduğunu vurgulayan Küçer, "Çünkü biz yerli dana kesiyoruz. Simental gibi et kalitesi yüksek hayvan ırklarının etleri Malatya kasaplarının tezgahındadır. Biz zincir marketlerle zaten baş edemeyiz. Onlar dışarıdan Et Süt Kurumu'ndan farklı etlerle çalışıyorlar. Farklı etlerken yanlış anlaşılmasın. İnek, yaşlı hayvan yani ikinci kalite dediğimiz etler. Onların fiyatları zaten düşük. Angus zaten düşük ama angusun fiyatına bakarak tezgahımızda o fiyatı biz uygulayamayız. Çünkü angusla yerli hayvanın arasında otuz lira, kırk lira gibi bir fark var. Angustaki komisyonculuğu da büyük şirketler alıyor. Et ithal eden ve dağıtan büyük firmalar var. Bunları alıyor, işte bazı kurumlara, iş yerlerine çok tüketim yapan yerlere satıyorlar. Angus etinin bizim tezgahımızda satma imkanımız yok. Angusa bakıp bizim tezgahımızdan fiyat analizi yapıldığı zaman fahiş fiyata et satıyormuş gibi görünüyor."

Esnaf can çekişiyor

Küçer, kasap esnafının ekonomik zorluklar yaşadığını belirterek, "En iyi esnafımız günde 25 kilo et satıyor. Kasaplarımız can çekişiyor. Vallahi can çekişiyoruz. Çünkü; piyasa belli. Ekonomi belli. Fiyatlar da belli. Yani o yüzden bizim kasap esnafımızın fahiş fiyat lüksü olamaz. Yapmaz da bunu ben açık ve net olarak söylüyorum ve teminatı da benim" dedi.

Esnafa sahip çıkılmalı

Son olarak Malatyalılara çağrıda bulunan Küçer, "Malatyalılar esnafına sahip çıkmalı. Taze ve kaliteli ürün için bu sadece et olarak değil, tavuk olarak, balık olarak, taze sebze, meyve olarak Malatyalı, kendi Malatya esnafından alışveriş yapsın. Malatya esnafı olmadan şehir kalkınamaz" şeklinde konuştu.