Kapasite artışına tepki

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, Yeşilyurt ilçesine bağlı Kırlangıç Mahallesi'nde bulunan bir firmaya ait kalker ocağı ve kırma-eleme tesisinin kapasite artışına yönelik gerçekleştirilmek istenen toplantıya tepki gösterdi. Kiraz, 'Buralar çok önemli alanlar. Bu taş ocaklarının yaymış olduğu toz, inanların sağlığını olumsuz etkiliyor' dedi.

Kapasite artışına tepki

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Kiraz ve Kırlangıç Mahallesi sakinleri, mahallede bulunan bir firmaya ait kalker ocağı ve kırma-eleme tesisinin kapasite artışına yönelik gerçekleştirilmek istenen toplantıya tepki gösterdi. Özel bir firmanın mahallede kapasitesini artırmak istediği tesisle ilgili Çevre Şehircilik ve İl Müdürlüğü görevlilerince bilgilendirme toplantısı düzenlemek istendi ancak vatandaşların tepkisi üzerine bu toplantı iptal edildi. Görevliler, vatandaşlardan toplantının iptal edilmesine ilişkin taleplerini içeren bir tutanak hazırlayıp, imzaladıktan sonra programı iptal etti.

Kovid en çok ciğerlerimizi etkiliyor

Kırlangıç Mahallesi sakinlerine destek vermek için bölgeye gelen Kiraz, kapasitesi artırılmak istenen kalker ocağı ve kırma-eleme tesisine vatandaşların tepki gösterdiğini, kendilerinin de vatandaşların haklı talebine destek verdiklerini belirtti.  Taş ocaklarının insan sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çeken Kiraz,”Kovid en çok ciğerlerimizi etkiliyor, insan sağlığını etkiliyor. Dolayısıyla bu taş ocaklarının yaymış olduğu toz hepimizin akciğerlerinde ciddi hasarlar oluşturabiliyor. Yarın bir gün buradaki vatandaşlardan birisi kovid veya başka bir hastalığa yakalansa büyük problemlerle karşılaşabilir. Kovid nedeniyle birçok vatandaşımız tekrar köylerine geri dönüş yapıyorlar. Bu vatandaşların yaşam alanlarını oluşturmak lazım. Şuanda Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla oluşabilecek bu zulüm kabul edilir bir şey değildir” diye konuştu. 

Rant amaçlı ruhsat verildi

Kiraz, rant amaçlı, bir kişiye para kazandırmak amaçlı taş ocağı ruhsatı verildiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Bir kişiye para kazandırılıyor ama her köyde yüzlerce kişi mağdur oluyor. Bu bir gerçek ve bunu görmemek, anlamamak mümkün değil. Pandemi sürecinde yaşadığımız bu dönemde bu konunun dikkate alınması gerekiyor. Taş ocağı ruhsatlarının verilmemesi gerekiyor. Ya da kontrol altına alınması gerekiyor. Bu insanlar burada nasıl yaşam sürecekler, nasıl tarım yapacaklar, nasıl hayvancılık yapacaklar, nasıl kendi geçimlerini sağlayacaklar bunların hepsinin düşünülmesi lazım.”Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan ise, böyle bir insafsızlığın, merhametsizliğin olamayacağını ifade ederek,  Kızılderili, ‘Yeryüzü, bize atalarımızdan miras kalmadı, çocuklarımızdan ödünç aldık’ atasözünü hatırlattı. Doğan, “Ödünç aldığınız bir şeyi olduğu gibi bırakırsınız. Şimdi ben torunlarıma buranın neresini bırakacağım. Ne zaman telefi edebilirsiniz? Bir karayolu inşaatında kullanılacak yakıtı, bir inşaatta kullanılacak kumu, çakılı gerekirse 70 kilometre uzaktan getirirsiniz, peki endemik bitkilerle ilgili rapor olan bu bölgenin telafini nasıl yapılacak?” şeklinde konuştu.