İnsanlık suçu

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum Der) Malatya Şube Başkanı Bahattin Anıl, Başbakan Adnan Menderes ve iki bakanın idam edildiği 27 Mayıs 1960 darbesinin, bir insanlık suçu olduğunu söyledi.

İnsanlık suçu

MAZLUMDER Malatya Şube Başkanı Bahattin Anıl, şube binasında yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti tarihine ilk darbe olarak geçen 27 Mayıs 1960 yılında yapılan ve iktidardaki, Demokrat Parti'nin indirilmesiyle sonuçlanan sonrasında ise Başbakan Adnan Menderes’in asılmasıyla devam eden darbenin yıldönümü lanetledi.

Her darbe ülkenin yıllarını kaybettirdi

Anıl, 27 Mayıs 1960 ilk askeri darbesinin Türkiye siyasi tarihinin kara bir lekesi olduğunu vurgulayarak, “27 Mayısta başlayan askeri müdahale geleneği 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980, 28 Şubat 1997 ve 27 Nisan 2007 müdahaleleri ile devam etmiştir. Bu gün o ruh halen yaşıyor. 27 Mayıs darbesi bugün itibariyle 62. yılına girmiş bulunmakta. Bu darbe demokrasi adına hukuk çiğnenerek yapılmış ve Türkiye siyasi, kültürel ve ekonomik yönden çökmüş ve ülke yıllarını kaybetmiş, diğer ülkelerin gerisine düşürülmüştür. Üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen hala tam olarak aydınlığa kavuşmayan ve kavuşturulmak istenmeyen bu kara günlerin ülkemize verdiği zararların şu an daha fazla farkındayız. Her darbe ülkenin yıllarını kaybettirdi. 17 Eylül 1961'de Başbakan Adnan Menderes ile Bakanları Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu`yu uydurma suçlamalarla ölüm cezasına çarpıtılmış ve idam edilmişlerdir. Türkiye’nin bir an evvel toplumun tüm unsurları kucaklayan uygun bir anayasaya ihtiyacı vardır. Yapılacak anayasa sivil anayasa olmalıdır. Mazlum-Der olarak kurum ve kuruluşlarıyla herkesi hak ve özgürlüklerin bütün toplumu kuşattığı darbesiz geleceğe katkı sunmaya çağırıyoruz. Aynı zamanda sivil anayasaya destek noktasında sivil anayasanın her zaman destekçisi olacağız” ifadelerini kullandı.