İlaç krizi büyüyor

İlaç tedarikinde yaşanan sıkıntı büyük boyutlara ulaştı. Yüzlerce ilacın şu anda depolarda ve eczanelerde olmadığına dikkat çeken Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, 'Şu an normal basit antibiyotikler, ağrı kesici, ateş düşürücü şuruplar, grip ve soğuk algınlığı için ilaçların hiçbiri yok. Kanser ilaçları, kronik rahatsızlıklarda ki ilaçlar yok kan ürünü kullanan hastaların ilaçları yok. 5 ilaçtan bir tanesini bulamıyoruz' dedi.

İlaç krizi büyüyor

Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, eczanelerde yaşanan ilaç sıkıntısıyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu. İlaç krizinin her geçen gün büyüdüğünü ifade eden Sönmez, ilaç yokluğunun sebebinin eczacılar olmadığına dikkat çekerek, yaklaşık son bir yıldır süren ilaç yoklarının şu sıralar en üst seviyeye çıktığını, acil önlem alınmadığı ve krizin önüne geçilmediği takdirde önümüzdeki günlerde halk sağlığını büyük bir tehlikenin beklediğini söyledi.

Halk sağlığı ciddi tehlikede

İlaç tedarikinde yaşanan sıkıntının eczacıların kanayan yarası haline geldiğini belirterek,  “Geçen sene aslında bu yokluğu yaşıyorduk. Sene sonuna doğru ama bu sene ciddi boyuttayız. Şu an inanın normal basit antibiyotikler, ağrı kesici, ateş düşürücü şuruplar, grip ve soğuk algınlığı için ilaçların hiçbiri yok. Yani şöyle diyebilirim, size 5 ilaçtan bir tanesini bulamıyoruz maalesef ki, nöbetçi eczanelerin nöbet tutmak istemiyorlar, çünkü halkla karşı karşıya kalmışlar. Onların gazını almaya çalışıyorlar ama bu taraftan bir taraftan da ekonomik sıkıntı yaşıyor eczacı inanın öyle bir kıskanç da var ki, şu an eczacılar artık tolere edebilecek şeyimiz kalmadı. Boyutta değil biz eczacılar nöbetten çıkmak istiyorlar. Nöbet tutmak istemiyorlar. Yani ne halka rahat bir nefes aldırabiliyoruz ne de kendi eczanemizde rahat bir nefes alabiliyoruz. Zaten ekonomik sıkıntılar içerisinde biz onun için zaten bir hafta öncesinde bir miting yapmıştık, onlara bir çözüm bulunamadı. Ama şu an biz onları geçtik. Ekonomik sıkıntının ötesinde artık halk sağlığı ciddi tehlikede. Yani kanser ilaçları yok. Kronik rahatsızlıklarda ki ilaçlar yok kan ürünü kullanan hastaların ilaçları yok. En önemli ilaçlardan bir tanesi hastanelerde albümün yok yani inanın hastalar. Eğer ki böyle devam ederse hiçbir ilacı bulamayacağız. Beş 5 ilaçtan bir tanesi değil de belki 2 ilaçtan bir tanesini bulamayacak duruma gelecekler ve bu bizi ciddi korkutuyor. Şöyle ki, önceden mesela bir ilacı bulamayınca bir eş değerini alabiliyorduk. Bir yerlerden şu an muadil deseniz o da yok. Hani artık mesela hastalar aynısı olsun, geçtiler benzeri varsa ya da ona benzer başka bir ilaç varsa onu verin diye yalvarıyorlar artık. Biz onlara cevap veremiyoruz inanın yani benim için sızlıyor. Yani dediğim gibi yani ticari kaygıyı ben artık geçtim tamamıyla hasta odaklı bakıyorum ve hastaların içinde artık yapabilecek hiçbir şeyim yok. Bakanlığın acilen bir şey yapması lazım” dedi.

 Hastaları çıkmazdan kurtarmak istiyoruz

İlaç yokluğunu vatandaşa anlatmakta sorun yaşıyor musunuz? Sorusuna yanıt veren Sönmez, “Hastalar şimdiye kadar evet mesela her sene yaşıyorduk, sonuna doğru zam zam yaklaştı, ondan saklıyorsunuz diye düşünüyorlardı ama şu an hiçbir eczanede hiçbir ilaç bulamadıklarından dolayı artık o topun bizde olmadığını biliyorlar, farkındalar. Vatandaşlar artık bilinçlendi. Ben şunu da söylüyorum, inanın eczacı ilaç satması zaten sıkıntılı bir ekonomik sıkıntı yaşayan eczacı zaten daha çok bataklığa dönüşecek. Onun için eczacının ilaç saklama gibi bir lüksü asla yok. Şu an zaten zaman ne zaman geleceği de belli değil. Tam o ilacı saklıyorsa ben ne kazanacağım peki yani davranıyorum atmıyorsan hani inanın artık zamana şunu bunu geçtik. Biz hastaları ilaç sunmak istiyoruz. Hastaların yarasına merhem olmak istiyoruz. Hastaları bu çıkmazdan kurtarmak istiyoruz. Sağlık otoritesini acilen göreve çağırıyoruz” ifadesini kullandı.