İhmaller zinciri

Gündüzbey'de bulunan Keklicek HES'i besleyen Çat Barajı'ndan gelen su kanalının patlaması nedeniyle bölgede yaşanan ve Malatya içmesuyunu sağlayan kaptaj tesisini de tehlike altına alan sel baskınına ihmaller zincirinin sebep olduğu ortaya çıktı.

İhmaller zinciri

Büyük bir felaket atlatıldı! 

Cuma günü sabah 08:30 sularında Yeşilyurt ilçesi Kozluk Mahallesi'nde bulunan ve aynı zamanda Keklicek HES’i besleyen DSİ’nin kanal duvarının patlaması sonucu sel baskını yaşanmıştı. Sel baskını Kozluk Mahallesinde bazı ev ve bahçelere zarar verirken, Malatya’da yaklaşık 600 bin nüfusun içmesuyunu karşılayan Kaptaj Tesislerini de tehlike altında bıraktı. Malatya olası büyük bir felaketi atlattı.  

“Kanallar bakımsızdı” iddiası 

Çat Barajındaki sulama suyunu Derme ve Çerkezyazısı sulama kanallarına ulaştıran kanalın aslında yapıldığı tarihten beri hiç bakımdan geçmediği, bakım ve onarım yapılmadığı, yapılış şekli ile temelinin bile olmadığı,  kanal duvarlarının olası bir baskıda rahatlıkla yıkılabileceği iddia ediliyor. 

“Asıl sebep, HES Firmasının sorumsuzluğu” iddiası 

HES Santralini besleyen kanalın ızgara temizliğinin yapılmadığı ve oluşan basınçla zaten temeli olmayan sulama kanalı duvarlarını devirdiği, burada birinci ihmalin ızgaraları temizleyemeyen HES şirketinde, ikinci ihmalin ise sorumsuzluğu denetlemeyen DSİ’de olduğu ileri sürülüyor. 

“Buraya hangi akıllı kaynak yaptırdı?” 

Sel baskını sonrasında ikinci bir skandal yaşandı. Sel baskının fark edilmesinin ardından Çat Barajı’ndan gelen suyun kanaldan tahliyesi için en yakın tahliye noktasına gidildiğinde elektrikli olması gereken kapakların açılamadığı, motorlarının söküldüğü ve kapakların olmaması gereken  bir şekilde kaynak yapıldığı görüldü. Normalde kapaktaki elektrik kumandası ile kapak açılarak kanaldaki su tahliye edilebilecekti. Motorları sökülerek kapakların kaynak edilmiş olması nedeniyle su kanaldan tahliye edilemedi. 

Hem adli, hem de idari soruşturma 

Sel baskınındaki ihmal iddiaları ve yapılan şikayetler üzerine Cumhuriyet Savcılığınca adli soruşturma başlatıldığı, idari soruşturmanın ise Malatya Valiliği tarafından başlatıldığı öğrenildi. Haber: Burhan Karaduman Foto:İHA

İhmaller zinciri
İhmaller zinciri
İhmaller zinciri
İhmaller zinciri
İhmaller zinciri
İhmaller zinciri