Ihlamur Ağacının Kumaşla Dansı: 600 Yıllık Aşk Mirası
Anadolu'nun kadim ticaret merkezlerinden biri olan tarihi Taşhan, bugünlerde sadece geçmişin izlerini değil, bir sanatın direnişini ve aşkını yankılatıyor. Tokat'ın yaklaşık 600 yıllık köklü geleneği olan el baskısı sanatı, Mehmet ve Gülser Kılıç çiftinin ellerinde, fabrikasyon üretime inat tüm doğallığıyla yaşamaya devam ediyor.
Haberin Özeti
- • Tokat’ta bulunan tarihi Taşhan'da, Mehmet ve Gülser Kılıç çifti, 600 yıllık köklü el baskısı (yazmacılık) geleneğini yaşatmaya devam ediyor.
- • Gülser Kılıç, ıhlamur ağacından asma yaprağı gibi motifler oyarak kalıpları hazırlarken, Mehmet Kılıç ise doğal boyalarla kumaşlara hayat veriyor.
- • Kılıç çiftinin el emeğiyle ortaya çıkan her ürün, Tokat’ın kültürel kimliğini yansıtan eşsiz bir sanat eseri olarak nesillere aktarılıyor.
Kumaşa Can Veriyor
Bu atölyeyi benzersiz kılan ise sanatın hem mutfağında hem de icrasında sergilenen o muazzam iş bölümü: Gülser Kılıç, sert ıhlamur ağaçlarını büyük bir sabır ve zarafetle oyarak büyüleyici baskı kalıplarını hazırlarken; eşi Mehmet Kılıç, bu kalıpları geleneksel boyalarla buluşturup ritmik el hareketleriyle kumaşa can veriyor. Tokat el baskısı atölyeleri, Osmanlı’dan bu yana yazmacılığın merkezi olma unvanını, kullanılan tekniklerin saflığına borçludur. Sanatın temel taşı olan kalıplar, boyayı en iyi emen ve hafifliğiyle ustayı yormayan ıhlamur ağacından seçilir. Gülser Hanım’ın elinden çıkan bu kalıplar; kentin simgesi olan asma yaprağı, beşibiryerde ve elma çiçeği gibi motifleri ahşaba nakşederken, Mehmet Usta’nın dokunuşlarıyla bu motifler sadece geleneksel yazmalarda değil; aynı zamanda geniş sofra bezlerinde, şık masa örtülerinde ve modern kullanım alanlarında hayat buluyor.
Bakmadan Geçme