'Helallik kuru kuruya olmaz'

Malatya Kahveciler Odası Başkanı Hacı Karanfil, 15 aydır, esnafın kapalı olduğunu belirterek, Sayın Cumhurbaşkanımız, kısıtlamalardan etkilenen esnafa her türlü desteği verme gayretinde olduklarını belirterek, 'Buna rağmen sıkıntıya düşen insanlarımız, esnafımız, çalışanımız olduysa hepsinden helallik istiyoruz' demişti. Kuru kuruya helallik olmaz' dedi.

'Helallik kuru kuruya olmaz'

Kademeli normalleşme planı çerçevesinde açılmaları 1 Haziran’a ertelenen yüz binlerce esnaf hayal kırıklığı yaşadı. Malatya Kahveciler Odası Başkanı Hacı Karanfil, esnafın 15 aydır evine ekmek götüremediğini buna rağmen iş yeri kiralarını ödediğini, vergisini ödediğini söyledi.

AVM'ler, marketler tıka bas dolu

Kahvehaneler, düğün salonları internet kafeler, eğlence merkezlerinin 15 aydır kapalı olduğunu anımsatan Karanfil, "Çay ocakları da kapalı sayılır. İçeriye müşteri almak yok, kapını önünde sandalye atmak yok. Esnafa yönelik ama esnafta mecbur kalmadıkça çay içmiyor, çay söylemiyor. Sanki virüsü kahvehaneler, çay ocakları yayıyormuş gibi bir hava estiriliyor. Sanki virüsün yuvası kahvehaneler. Eğer kahvehanelerde virüs varsa, 15 aydır neden virüs bitmedi? Bu virüsün bizde olmadığının döne döne yine söylüyorum. AVM'ler, marketler tıka bas dolu, fabrikalar tıkır tıkır çalışıyor, uçaklar, toplu taşıma araçları tıklım tıklım dolu. Bunların hiç birinde virüs yok, dört tane insan gelip bir kahvehanede oturacak onlarda mı virüs var? Hadi kağıttan bulaşır diyorlar, kağıdın yıkanması yoktur, bir defaya mahsusu kağıtları ödetelim dedik buna da yok denildi. Ama okey taşları yıkanabilir, dezenfekte edilebilir. Dört tane masa verilse vatandaş okey oynasa en azından kahveci esnafımız ve yayında çalışanlar evlerine ekmek götürür" diye konuştu.

Virüsün bulaşma kaynağı biz miyiz?

'Virüs kahvehanelerden mi yayılıyor' diyen Karanfil, "Geçen akşam sayın cumhurbaşkanımız çıktı ifade etti, 'işini kaybedenlerden helallik diliyorum' dedi. Kuru kuruya helallik yok. 15 aydır 3 bin lira bir para verdiler. Herkesin kirası, vergisi çalışıyor, maliyesi, BAĞKUR'u çalışıyor. Ha bu insan bir de evine ekmek götürecek. Yazıktır, günahtır bu kadarı da abartı yani. Bir çay ocağında 4 tane adam oturtmuyorsun, bir tarafta fabrikalarda yüzlerce kişi çalıştırıyorsun. Geldik şimdi turizm sezonuna turistlerde yaz, kış onlarda bir hastalık yok ama sen kendi vatandaşını içeriye tıkıyorsun. Onlardan virüs bulaşmıyor da bir tek bizde mi var yani? Kusura bakmayın ama bana inandırıcı gelmiyor" şeklinde konuştu. 

'Hiç bir belediyeden yardım görmedik'

Türkiye'de bazı belediyelerin esnafına destek olduğunu söyleyen Karanfil, Malatya'da hiçbir belediyeden bir destek bulamadıklarını ifade ederek; "Türkiye genelinde birçok belediye esnafına, kahveci esnafına, özellikle kapalı olan kahveci esnaflara maddi destek sağladılar, nakdi yardım yaptılar, su parası almadılar, kimisi suya yüzde 50 indirim yaptı, kimisi hiç almadı. Ama ne yazık ki ve ne acı bir durum ki Malatya'da ne büyükşehir belediye başkanlığı, ne ilçe belediyelerinden bu güne kadar hiçbir destek alamadık. Bir defa Büyükşehir belediye başkanımız Kızılay ile beraber bir gıda paketi yardımında bulundular hepsi bu. Bunun dışında hiçbir belediyemizde hiçbir destek görmedik, bundan sonrada göreceğimizi pek sanmıyorum" açıklamasında bulundu.