Hedef 80 bin ünite kan

Türk Kızılay'ı Güney Batı Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Serdar Ucuz, Malatya, Elazığ, Adıyaman illerini kapsayan bölgede yılda ortalama 80 bin ünite kan bağışı aldıklarını belirterek, 'Şuana kadar Malatya'da 33 bin, bölgede ise 68 ünite kan bağışı aldık. Günlük 350 ünite kan bağışı alarak, yılsonunda hedeflediğimiz kan bağışı ulaşmak için vatandaşları kan bağışına davet ediyoruz' dedi.

Hedef 80 bin ünite kan

Türk Kızılay’ı Güney Batı Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Serdar Ucuz, gazetecilere bölgedeki kan bağışı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ucuz, bölgede 2021 yılında şuana kadar toplanan 68 bin ünite kanın, 33 bin ünite kan bağışını Malatya'da aldıklarını söyledi.

Kış ayları biraz daha sıkıntılı geçiyor

 Malatya'ya bağlı Adıyaman, Elazığ kan bağış merkezlerindeki kan bağışının şuan için stabil olduğunu kaydeden Ucuz, "Şuana kadar Malatya'da 33 bin, bölgeden ise 68 ünite kan bağışı aldık.  Biz günlük çalışan bir kurumuz. Kanları her gün düzenli olarak alıp, hastanelere her gün kan vermemiz gerekiyor. Bölge olarak yılsonuna kadar kan bağışı hedefimiz 80 bin, Malatya için ise 41 bin. Malatya bölgesi için günlük 300 ila 350 ünite kan ünitesi hastalara vermemiz gerekiyor. Bunun için de günlük 350 ünite kan bağışı almamız gerekiyor.  Kış ayları bizim için biraz sıkıntı oluyor.  Birincisi insanlar grip, hastalık gibi durumlarda kan veremiyorlar, kan bağışı kabul edemiyoruz. İkincisi soğuk olduğu için insanlar daha az dışarıya çıkıyorlar. Biz meydanlarda kan bağışı alıyoruz. Meydanlara gelen insanları kan bağışına davet ettiğimiz için kış ayları biraz daha sıkıntılı geçiyor. Yerimiz sıcak ama insanlar daha az dışarı çıkıyor, insanlarda kan verirsem üşürüm gibi yanlış bir anlayış var. Kan vermenin üşüme ile hiç bir ilgisi yok. Tabi anemik insanlarda üşüme olur ama biz normal insanlardan, bünyesi iyi olan insanlardan kan bağışı alıyoruz. Biz kan almadan önce; test alıyoruz, kan seviyesine bakıyoruz, tansiyonunu ölçüyoruz, zaten anemisi varsa biz o kişiden kan bağışı kabul etmiyoruz.  Biz kan seviyesi normal insanlardan kan alıyoruz" diye konuştu.

Trombosit kan bağışı da alıyoruz

Trombosit kan almaya başladıklarını da ifade eden Ucuz, "Trombosit kan bağışı için vatandaşlar bize başvurabilirler.  Malatya'da böyle bir problem vardı, onu da çözmeye çalışıyoruz.  Beyaz kanı da alıyoruz.  Beyaz kan ürün haline geldikte sonra 5 gün içerisinde kullanılması gerekiyor.  Beyaz kanda herhangi bir sıkıntı yok. Bir buçuk saat içerisinde sedyeye oturuyor, koluna taktığımız makine kanı alıyor gerekli işlemlerden sonra cihazımız trombositleri alıyor geri kalanını da vücuduna veriyor. Yılda 24 kere Trombosit bağışı yapabilir. Normal kanı yılda 4 kere verebiliyor. Trombosit ile ilgili sıkıntı var. Şuan için bir cihazdan trombosit kan alıyoruz, ilerleyen süreçte cihazlarımızı artırarak Malatya'daki sıkıntıyı ortadan kaldırırız" şeklinde konuştu.