Hasta sayısında artış var

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Erdal Aktürk, hastaneye, covid dışında gelenlerin sayısında bir artışın olduğunu belirterek, 'Covidli hastayla karşılaşma ihtimalinin en yüksek olduğu yer hastane. Vatandaşlar, hastaneye geldiklerinde maske ve sosyal mesafe kurallarına uysunlar' dedi.

Hasta sayısında artış var

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Erdal Aktürk, hastanelerde covid dışında gelenlerin sayısında bir artışın olduğuna dikkat çekti. Aktürk, hastanelerde artan yoğunluğa karşı maske mesafe uyarısında bulundu.

Delta varyantı korkutuyor

Covid şüpheli polikliniğine günde yaklaşık 200 başvurunun olduğunu ifade eden Aktürk, vaka sayılarında nispeten bir düşüş yaşandığını söyledi. Yoğun bakım ve servislerde yatan hastalarla ilgili konuşan Aktürk, "Serviste 20 ila 30 arası yatan hastamız var. Yoğun bakımlarda ise 20 tanesi cihaza bağlı, yine 25 ila 30 arasında hasta var. Covid bizim için bitmedi. Yoğun bakımlarda özellikle o 20 hastamızın ve bir gebe hastamızın durumu kritik. Genç yaşında aşılanmamış bir hasta. Günlük yatış sayılarında azalma var. Dediğim gibi covid bitmedi, bitmeyecek, lütfen, mesafeye dikkat edelim. Maskeye kısmen alışıldı ama mesafe konusunda aynı şeyi söyleyemeyiz. Buna dikkat edelim. Bugün 1 Temmuz yasal olarak bazı şeyler kalktı ama kendi kısıtlamalarımız kesinlikle devam etmeli. Bizi korkutan delta varyantı var. Bu varyantın karakteristikleri ne, kimleri, hangi yaş gruplarını etkileyecek, aşı etkileyecek mi soru işaretleri var.  Biz bu işi henüz bitmedi. Her ne kadar yasal sınırlamaları kalksa da gündelik sınırlamaları devam etmeli.  İşin ucunu koy verdiğimizde sayılarda artabilir. Delta varyantı şüphesiyle gelen var. Zaten böyle bir hasta grubumuz var. Bunlar her kötü oldukça, test vermeye gelen var" diye konuştu.

Acillerde yüzde yüz artış var

Aktürk, hastaneye covid dışı gelenlerin sayısında bir artışın yaşandığını dile getirerek, "Tabi mağduriyetleri, sıkıntıları çok varsa gündelik yaşamalarını zorluyorsa tabiki gelsinler. Özellikle kalp hastaları, çünkü ihmal ölüme götürüyor. Ancak diğer hastalarda birikmişlik var. Özellikle pandemi döneminde kontrollerine gelmemiş, rahatsızlığı var ertelemiş insanlar var, onlarda gelmeye başladı. Pandemi dışında gelen hasta sayısında baya artış var. Acillerde yüzde yüze yakın bir artış var.  Bin rakamındaydık, bu rakam 2 binleri geçti. Diğer hizmetlerimizi devam ediyoruz. Çok yoğunluk oluşturmadan, biz gelmelerini istiyoruz. Her yere bir güvenlikçi veremiyoruz. Her poliklinikte uyaran biri kuralları hatırlatan birileri olamıyor. Covidli hastayla karşılaşma ihtimalinin en yüksek olduğu yer hastaneye, hastaneye geldiklerinde kapalı alanlarda maske ve mesafe kurallarına dikkat etmeleri, çok beklememeleri, randevu saatinde gelmeleri, daha öncesinde gelip bekledikleri anda bulaşı artabileceğinden, mesafe ve zamanlamaya dikkat etmelerini istirham ediyoruz" şeklinde konuştu.