Halk otobüsleri destek bekliyor

Akaryakıt zamları nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan özel halk otobüsü esnafının dayanacak gücü kalmadı. Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan bir grup özel halk otobüsü esnafı, artan akaryakıt maliyetlerin giderleri karşılamadığını, ücretsiz binen yolculardan dolayı belediyenin destek vermesini istedi.

Halk otobüsleri destek bekliyor

Son zamanlarda akaryakıta gelen üst üste zamlar özel halk otobüsü esnafını isyan ettirdi. Malatya’da halk otobüsü esnafı, Büyükşehir Belediyesi önünde toplanarak, artan akaryakıt maliyetlere tepki göstererek, Büyükşehir Belediyesi’nden destek talebinde bulundular. Grup adına basın mensuplarına açıklamada bulunan Halk Otobüsü İşletmecisi İbrahim Yıldız, pandemiye kadar iyi kötü idare ettiklerini ama gelen son zamlarla yakıt parasını bile çıkaramadıklarını belirterek,  Gelen bu zamlarla beraber mazotu da kurtaramaz olduk. Ayrıca benzinlikler arkadaşlarımıza mazot vermeyince, araçlarımız bağlanmak zorunda kaldı. Eskiden mazotu alıyorduk, 10 günde bir benzinin parasını veriyorduk. Ama şimdi bize ‘yarın benzinin fiyatının kaç lira olacağı belli değil bugün parasını vermezseniz size mazot vermem’ ne yazık ki bizde de böyle bir para olmadığından dolayı haliyle araçlarımız bağlanmış oluyor” dedi. 

Yolcu sayısı ile kazancımız arasında fark var

Yıldız, belediyeden bazı taleplerde bulunarak, “Biz belediyemizden şunu istiyoruz, biz bu araçları çekersek haliyle yerine yeni araç getireceksiniz, getireceğiniz araç bizim 2 katı mazot yakacak. Oraya vereceğiniz mazot desteğini bizim araçlarımıza versin, bizde hayat normale dönene kadar aramızda idare edelim. Yani 2 senedir zararına çalışıp, kaçanın biz olmaması gerekiyor. Bu algıyı vermememiz gerekiyor. Belediye başkanımızdan ricada bulunuyoruz, bizi o konuma sokmasın. Halk otobüsleri zaten belediyenin himayesinde çalışan araçlardır. Bizim taşıdığımız yolcu sayısı ile kazancımız arasında fark var ve bu rakam bizim hiçbir şekilde giderlerimizi karşılamıyor. Çünkü biz 200 kilometrelik yola bin 200 lira para yakıyoruz. Bize hak ediş bin liraya geliyor. 300 lira zaten kafadan gidiyor. Zaten bunlara bir de araç giderlerini sayarsak işin içinden çıkamayız. Ama biz şunu belirtmek istiyoruz, biz bu kadar sahada mücadele ettiğimiz halde bu zararı çektiğimiz halde sanki biz işi bırakmışız algısı oluyor. Biz bu algıyı hak etmiş değiliz. Biz istiyoruz ki aracımızın mazotunu ve şoförün giderleri karşılansın, bu sıkıntıyı belediyemizle beraber bertaraf edelim” diye konuştu. 

Destek zam karşısında eridi

Belediyenin verdiği 3 bin 200 lira desteğin gelen zam karşısında ellerine geçmeden eriyip gittiğini vurgulayan Yıldız, “Antalya’daki şoförlerde arabalarını bağlamak üzereyken belediye kilometreye göre destek vermiş bir de ücret tarifesini yükseltmiş, ayrıca her ücretsiz binişe bir lira vermiş bir şekilde durumu sürdürebilir hale getirmiş. Bizde buna benzer bir uygulama istiyoruz. Amacımız ayakta durabilmek” şeklinde konuştu.