Geleneksel örgüler ilgi görüyor

Hazır giyimde yaşanan fahiş fiyat artışları nedeniyle geleneksel olarak örülen el örgülerine ilgi her geçen gün artıyor. İlerleyen yaşlarına rağmen ailelerine katkı sağlamak amacıyla örgü ören Emik Ünal ve Meryem Kılavuz, el emeğiyle örülen örgülere, ilginin gittikçe arttığını, fiyatlarının ise günümüz şartlarına göre uygun olduğunu ifade ettiler.

Geleneksel örgüler ilgi görüyor

Malatya’da yaptıkları ürünleri satışa çıkaran kadınlar, elde edilen gelirle de aile bütçelerine katkı sunuyorlar. İlerleyen yaşlarına rağmen örgü örmeye devam eden Emekli Emik Ünal ve Emekli Meryem Kılavuz, yaptığı örgülerle hem boş zamanlarını değerlendiriyorlar hem de bir nebze de olsa aile bütçesine katkı sunuyorlar. 

Motivasyonum artıyor

Örgü yaparken zihinsel anlamda kendisini dinç hissettiğini söyleyen Ünal, "80 yaşındayım. Hiçbir gün örgü örmekten vazgeçmedim. Örgü yaparken kendimi iyi hissediyorum. Motivasyonum artıyor. Sağlık açısından ellerim sürekli hareket halinde oluyor. Zihinsel anlamda kendimi daha dinç hissediyorum. Zamanımız geçiyor. Aileme katkı sağlıyorum. Torunlarım soğuk havalarda üşümesin, sıkı giyinsinler diye her gün azimle örgü yapıyorum. Benden sonra örgü yapacak kimse yok çünkü günümüzde örgü ören kişi sayısı az. Hazıra alıştıkları için örgü örmek istemiyorlar.  Mahalleden arkadaşlar geliyor oturup sohbet ederken, örgü örüyoruz" 

Siparişlere yetişemiyor

Emekli maaşıyla geçimini sürdüren ve yaptığı örgülerle aile bütçesine katkı sağlayan Kılavuz,"50 yaşındayım. kendimi bildim bileli örgü örüyorum. Emekli maaşıyla geçimimi devam ettiriyorum ama yetmiyor. Bakmakta olduğum 6 tane çocuk var. Ben bu patikleri, kazakları, örüyorum ve satıyorum. Hem zamanımı değerlendiriyorum hem de aile bütçeme katkı sağlamış oluyorum. Çocuklarıma örüyorum, yakın akrabalarıma da örgüler yapıyorum. El emeğiyle örülen örgülerin fiyatları günümüz şartlarına göre gayet uygun. Örmüş olduğum yeleklerin fiyatları 200-250 TL, patikler 50 TL, tilifler 35 TL, iplerin fiyatları daha pahalı 25 TL' den başlıyor. Örgünün yanında tığ oyası, tunus patikleri örüyorum. Gelen siparişlere yetişmekte zorlanıyorum" dedi.