Fiyatlar arttı

Malatya İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, bu yılki kurbanlık canlı büyükbaş hayvan satış fiyatlarını açıkladı. Taneli, yem ve saman fiyatlarındaki artışın kurbanlıklara yansıdığını belirterek, 'Yaşanan enflasyondan dolayı kurbanlık fiyatları geçen yıla göre yüzde yüz arttı. Dana damızlık canlı kg 65 TL, vasfını yitiren damızlık düveler kg 60 TL, damızlık vasfını yitirmiş ineğin kilosu da 55 TL olarak belirlenmiştir' dedi.

Fiyatlar arttı

Malatya İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, Malatya Kasaplar Odası Başkanı Yusuf Küçer ile birlikte birlik binasında düzenlediği basın toplantısında, bu yılki kurbanlık canlı büyükbaş hayvan satış fiyatlarını açıkladı. Taneli, artan girdi maliyetleri ve yüksek enflasyonun kurbanlık fiyatlarını artırdığını söyledi. Taneli, bu yılki en düşük canlı hayvanda kurban fiyatını en düşük 55 TL en yüksek 65 TL olarak belirlediklerini kaydetti. Geçtiğimiz yıl randımanlı tosun fiyatı canlı kilogram olarak 30 TL, randımansız 29 TL, ham düve canlı kilogram fiyatı 28 TL, canlı inek fiyatı da 26 TL olarak belirlenmişti. Açıklanan fiyat ile birlikte Malatya’daki kurban fiyatı geçen yıla göre yüzde yüzün üzerinde artış gösterdi. 

Kurbanlık fiyatları yüzde yüz arttı

Taneli, Yaklaşık bir yıldan bu yana yaşanan enflasyon nedeniyle kurbanlık fiyatlarında geçen yıla göre bir artış yaşandığını dile getirerek, “İlimizde Küçükbaş hayvan fiyatları 2 bin 600 liradan başlayan fiyatlarla seyrederken büyükbaş fiyatları da kilo durumuna göre 30 bin lira ile 55 bin lira arasında değişiyor. Birlik olarak bu yıl dana canlı kg 65 TL damızlık vasfını yitiren ve kurbanlık olarak kullanılan damızlık düvelerin de KG canlı 60 TL damızlık vasfını yitirmiş canlı ineğin kilosunu da 55 TL olarak açıklıyoruz” dedi.

Kurbanlık hayvan sıkıntısı yaşanmayacak

Taneli, Malatya’da kurbanlık hayvan sıkıntısının yaşanmayacağını vurgulayarak, “Ancak yine de vatandaşları bilgilendirmek amacıyla kurban kesecek vatandaşlarımıza bazı önerilerimiz olacak. Kurban kesecek vatandaşlarımız şimdiden kurbanlarını temin etmeleri, fiyatlarını belirlemelerini, yetiştiricilerle bir anlaşma sağlamalarını ve son günlere kalmamalarını öneriyoruz. İlimiz sınırları içinde yer alan İşletmelerimizde yeterince hayvanlarımız var. Kurbanlık alırken hayvan yaşına dikkat edilmeli. Biliyorsunuz 2 yaşını doldurmayan hayvanlar kurban edilemiyor. Vatandaşların bunlara ve gebelik ve hastalık durumu olan hayvanların kurban edilemediğimden bunlara dikkat edilmesini istiyoruz. Şüphelendikleri bir durum var ise de gerekirse gebelik testini yapan veterinerlik hizmeti veren kurumlardan almalarını öneriyorum” diye konuştu.