Faizin daniskası

Gelecek Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Kur Korumalı Mevduat sistemini eleştirdi. İktidarın, faizi artırmadık diyerek, 'Kur Korumalı Mevduatı' getirdiğini anımsatan Prof. Dr. Davutoğlu, 'Bir ekonomi hocası olarak söylüyorum, Kur Korumalı Mevduat adı altında üretilen şey faizin daniskasıdır' dedi.

Faizin daniskası

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Malatya’ya gelen Gelecek Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, kentteki bir restoranda sivil toplum kuruluşu, basın ve kanaat önderleriyle bir araya geldi. Burada açıklamalarda bulunan Davutoğlu, Malatya'nın destan şehir olduğunu belirterek, burada kök salmamış bir siyasi, kültürel ve fikri hareketin ülke sathına yayılmasının ve mesaj iletmesinin mümkün olmadığını söyledi. Prof. Dr. Davutoğlu,  ülkenin yaşanan ekonomik krizden dolayı feryat içerisinde olduğunu ifade ederek, “Çifti, esnaf, işçi halinden şikâyetçi, mazot fiyatları öyle yükseldi ki çifti tarlayı süremiyor ve tarlasını gübreyi eliyle atmak zorunda kalıyor. Bunların açıkladığı rakamlara göre enflasyon yüzde 73 ama mazota bakarsanız enflasyon yüzde 400, gübre öyle yem öyle ve böylelikle çiftçinin ekim yapmasına hiçbir gerekçe bırakmamış oluyorsunuz. Esnafımız borçlarını ödeyemiyor, faizi bırakın anaparayı bile ödeyemeyecek duruma geldi” dedi. 

Kur Korumalı Mevduat adı altında üretilen şey faizin daniskası

6 ay önce dolar 18 liraya çıktığında sanki hiç denenmemiş gibi sanki hiç bilinmiyormuş gibi Kur Korumalı Mevduat Sisteminin getirildiğini hatırlatan Davutoğlu, “Bu açıklamayı dolar 18 liraya çıktığı gün yaptılar. Rahmetli Turgut Özal 1989 yılında son dövize çevrilir mevduat taksitini ödedikten sonra çıktı ve dedi ki ‘bu olabilecek en büyük felaketti, gelecek nesillere ders olsun bir daha böyle bir şey yapmayın’ ama bizde ‘faizi artırmadım’ dediler Kur Korumalı Mevduatı getirdiler. Arkadaşlar bir ekonomi hocası olarak söylüyorum, Kur Korumalı Mevduat adı altında üretilen şey faizin daniskasıdır” diye konuştu.

Çiftçinin maliyetini bile vermiyorsunuz

Davutoğlu, “2022 yılı bütçesinde çiftçiye ayrılan desteğin 29 milyar lira olduğunu dile getirerek,  “Buğday fiyatlarının taban alım fiyatı açıklandı, 6 lira 50 kuruş ama buğdayın şu anda Çukurova’daki maliyeti 6 lira Konya’daki maliyeti 7 lira civarında siz bu rakamla çiftçinin maliyetini bile vermiyorsunuz. Ama Ukrayna’da aldığı buğdaya 7 lira 67 kuruş ödüyorsunuz. Bütün bunlara baktığınız zaman çiftçi neden üretime devam etsin. Çiftçiye 29 milyar üç beş rantiyeciye 157 milyar, eğer bu iktidarın sonu gelecekse ki gelecek, aldıkları ah ile gelecektir. Fakirin fukaranın rızkını üç beş rantiyeciye yedirdikleri için sonları gelecek. Dış mihraklar falan değil dış mihraklar her zaman vardı. Ben başbakanken de vardı ve o zaman Sayın Erdoğan’da vardı. Dış mihraklar o zaman niye ekonomiyi bozmadı da şimdi bozuyor? Savaşan Rusya’nın rublesi bir yılda yüzde 18 değer kazandı, Ukrayna parası grivnası yüzde 12, bizim paramız ise yüzde 100 değer kaybetti. Türk lirasını yerin dibine batırıp sonrada milliyetçilik tasladılar. Bunların söyleyecek sözleri kalmadı ama Malatyalı kardeşim senin söyleyeceğin bir söz var, ‘yeter artık düşün yakamızdan’ diyeceksiniz” ifadesini kullandı.

Vatandaş umut arayışı içerisinde

Gelecek Partisi Malatya İl Başkanı Dr. Ahmet Ercan Uçkan da, ülkemizin Cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşadığını savunarak, “Bugün mevcut iktidarın sözde istikrarlı giden ekonomi reçetelerini görüyor ve üzülüyoruz. Halkımız bir yanda hayatta kalmaya çalışırken, diğer yandan da gelecek endişesiyle umut arayışı içerisindedir. İşte bu aşamada Türkiye Cumhuriyeti’nin seçilmiş son başbakanı, halkını çok iyi tanıyan büyük devlet adamı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun da öncülüğünü yaptığı Türkiye’de herkesi kucaklayan Türkiye masası insanımız için umut kaynağı olmuştur. İktidarın tek adam rejimin dönüşen ucube sistemi ülkeyi bugünkü kaos ortamına sürüklemiştir. Halkımız bu kaos ortamından gerçekçi ve doğru hamlelerle kurtulacaktır. Hakkımızı dinlemek sorunlarına çözüm aramak için Gelecek Partisi sahada büyük bir heyecanla çalışıyor. Malatya halkını, esnafını dinleyeceğiz, anlayacağız ve onların seslerine kulak vereceğiz. Bu ülke için huzurlu ve mutlu geleceği hep birlikte inşa edeceğiz” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Davutoğlu, Malatya ziyaretleri kapsamında, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası ile Malatya Ticaret Borsasını ziyaret eden Davutoğlu, burada sanayici ve iş insanlarıyla görüştü. Malatya Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Genel Merkezi'ne geçen Davutoğlu, burada Vakıf Genel Başkanı Hasan Meşeli ve vatandaşlarla görüşerek taleplerini dinledi. Ahmet Davutoğlu kentteki bir otelde düzenlenen "Gençler ile Geleceğe Doğru" programına katıldı.