Et Fiyatlarındaki Düşüş Tüketiciye Yansımıyor! Aracılar Kazanıyor..

Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın küçük aile işletmelerine verdiği desteklerin sektörde adaleti sağladığını belirtti. Taneli, karkas et fiyatlarının 380 TL'den 310 TL'ye düşmesine rağmen aracılar kaynaklı fiyatların düşmediğini belirtti.

Et Fiyatlarındaki Düşüş Tüketiciye Yansımıyor! Aracılar Kazanıyor..

Taneli, küçük aile işletmelerine yönelik projelerin nihayet desteklenmeye başlanmasından memnuniyet duyduğunu ifade ederek, yurtdışından ithal edilen besilik danalardan artık küçük işletmelerin de faydalandığını ve nakliye maliyetlerinin düştüğünü söyledi.

"Üreticilere Çifte Standart Uygulanıyordu"

Uzun yıllardır küçük aile işletmelerinin yaşadığı zorluklara dikkat çeken Taneli, "Yurtdışından ithal edilen besilik danalardan faydalanamıyor, Toprak Mahsulleri Ofisi'nden aldıkları arpada yüksek KDV ödüyorlardı. Kapasiteleri düşük olduğu için az hayvan alabiliyor ve nakliye maliyetleri yüksek oluyordu" dedi.

Sorunsuz İthalat

Bu yıl küçük işletmelere özel kontenjan açıldığını belirten Taneli, "Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği olarak 1560 dana aldık ve üreticilerimiz herhangi bir sıkıntı yaşamadan hayvanlarını aldı" dedi.Et Fiyatlarındaki Düşüş Tüketiciye Yansımıyor! Aracılar Kazanıyor..

Hayvancılığın Bel Kemiği

Küçük aile işletmelerinin ülke hayvancılığının bel kemiği olduğunu vurgulayan Taneli, "Son yıllarda et sıkıntısının artmasının nedeni küçük işletmelerin gözardı edilmesidir" dedi.

Ziraat Bankası Çiftçiye Destek Sağlamalı

Ziraat Bankası'nın büyük işletmelere daha fazla kredi sağladığını belirten Taneli, küçük aile işletmelerinin de desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Düşüşlerden Üretici Faydalanmalı

Karkas et fiyatlarındaki düşüşlerin üreticiye ve tüketiciye yansımadığını söyleyen Taneli, "Fiyatlar 380 TL'den 310 TL'ye düşmesine rağmen bu indirim ne tüketiciye ne de üreticiye yansıdı, aradaki fark aracının cebine girdi" dedi. Taneli, devletin üreticiye destek olması ve tüketiciye doğrudan ulaşmaları için yetki verilmesi gerektiğini vurguladı.