Esnafı soran yok!

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, koronavirüs (kovid-19) salgınına yönelik alınan önlemler kapsamında işyerlerinin kapatılmasının önemli olduğunu ifade ederek, 'Bunlar doğru önlemler ama kapatırken bu insanların neyle geçinecekleri konusundaki önlemlerinde mutlaka alınması gerekiyor. 6 bin esnaf ve ailelerinin ne yiyip, içtiklerini kimse soruyor mu?' dedi.

Esnafı soran yok!

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, yaptığı yazılı açıklamada, Malatya’da koronavirüs kapsamında kapatılmış olan 6 bin esnaf ve ailelerinin ne yiyip, içtiklerini kimse sormadığını kaydederek, esnafa aylık 2 bin TL’lik bir gelir sağlanmazsa esnafın ailesiyle birlikte açlıkla karşı karşıya kalacağını söyledi. Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (kovid-19) salgını nedeniyle ülke ve vatandaşların zor günlerden geçtiğini dile getiren Kiraz, ekonominin temel taşı olan esnafın yaşanan sıkıntıyı derinden hissettiğini kaydetti. Teşkilat olarak salgınının Malatya’daki etkileri noktasında çalışmalara devam ettiklerini aktaran Kiraz, zor zamanlarda kahveciden fırıncıya, kuaförden bakkala kadar esnafların desteklenmesinin önemli olduğunu belirtti. Kiraz, esnafın ekonominin can damarı olduğunu ve Türk ekonomisine büyük katkı sağladığını ifade ederek, “Bu kapsamda oda ve dernek başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle temasta bulunarak, durumu değerlendirdik. Koronavirüs tedbirleri kapsamında berber, çay ocakları, internet kafeleri, oyun salonları, spor merkezleri, kuaförler kapatıldı. Ayrıca, alınan önlemler kapsamında okulların tatil edilmesi, fabrikaların iş durdurması servis esnafını zora soktu” diye konuştu.

Esnafı kimse sormuyor

Günlük gelirle geçimini sağlayan işyerlerinin tedbir kapsamında kapatıldığına dikkat çeken Kiraz, “Küçük işyerleri olmaları dolayısıyla kişinin kendi emeği ve sermayesini koyduğu ve kendi ailesini geçindirmek için çalıştığı işyerleri. Tabi aynı zamanda bu işyerleri kişinin kendisi ve ailesiyle sınırlı değil elbette çalışan birçok kişi de var. En az bir kişi bu işyerlerinde çalışıyor. Tüm bunları değerlendirdiğimizde 6 bin esnafı Malatya’ya yorumladığımızda 70-80 bin kişilik önemli bir nüfusa tekabül ediyor. Tabi kapalı olan bu esnafların çeşitli giderleri de devam ediyor. Malatya’da koronavirüs kapsamında kapatılmış olan 6 bin esnaf ve ailelerinin ne yiyip, içtiklerini kimse soruyor mu? İşyeri kira olan esnafların kiraları işliyor. Buna benzer bir takım giderler var. Bu zor günde işçilerinin maaşlarını ödüyorlar. Tüm bu yapıyı değerlendirdiğimizde 6 bin esnafa yönelik hiçbir destek ve katkının verilmediğini görüyoruz. Kimsenin bu esnafın durumu hakkında talepleri de gündeme getirmediğini görüyoruz” şeklinde konuştu.

Esnafın sesini birileri duymalı

Esnafın mutlaka desteklenmesi gerektiğini ifade eden Kiraz, “Koronavirüs salgını tehdidi devam ettiği süre boyunca gelirine bakılmaksızın her aileye ayda 2 bin TL para desteği verilmesi gerekiyor. Bu para desteğinin de öncelikle gerçekten işinden olmuş, mağduriyet yaşayan, işyeri kapatılmış olan esnafa verilmesi gerekiyor. Esnafa aylık 2 bin TL’lik bir gelir sağlanmazsa bu esnaf ailesiyle birlikte açlıkla karşı karşıya kalacak. Şuanda işyerleri kapalı olduğu için kendi seslerini duyurma noktasında da sıkıntıları var. Bir an önce esnafların sesini birilerinin duyması gerekiyor. Biz bu anlamda esnafın sesi olarak; desteklenmeleri gerektiğini, zaruri ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir gelirin aylık düzenli olarak sağlanması gerektiğini ifade ediyoruz” dedi. Kiraz, esnafın hayatlarını idame ettirebilmeleri için verilecek desteğin önemli olduğunu kaydederek, “Şuana kadar gördüğümüz tablo şu ki maalesef esnafın halini hatırını, ne yiyip içtiğini soran hiçbir yetkili yok. Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan kapatma kararları önemli, bunlar doğru önlemler ama kapatırken bu insanların neyle geçinecekleri konusundaki önlemlerinde mutlaka alınması gerekiyor. Tüm bu kapsamda Malatya’nın neredeyse 70-80 binlik nüfusunu ilgilendiren bu kesime bir an önce rahatlık sağlanması gerekiyor. Esnaflarımız adına bu çağrıyı yetkililerimize yapıyoruz. Bu desteğin verilmesi noktasında taleplerimizi yetkililere iletiyoruz” ifadesini kullandı.