Esnaf destek bekliyor

Malatya Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Ümit Emre, deprem ve sonrasında pandemiyle birlikte gelen kısıtlamalarla pazarcı esnafının iş yapamaz duruma geldiğini, birçok esnafın BAĞKUR primlerini ve kredi borçlarının ödeyemediğini belirterek, esnafa desteğin arttırılması talebinde bulundu.

Esnaf destek bekliyor

2020 Yılı Mart ayı itibariyle birlikte pandemi salgınıyla etkin mücadele devam ediyor.  2021 Mart ayının başında kabine toplantısı sonrası kontrollü normalleşme kararı alınmış ve Malatya'da hafta sonu yasakları kaldırılmıştı. Sonrasında vaka sayılarının aşırı artması ile birlikte hafta sonu yasakları da yeniden getirildi.  Malatya Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Ümit Emre, hafta sonu pazarcı esnafının tezgahını açamadığından destek beklediğini söyledi. 

Gün takası talebi

Hafta sonları için belediyelerden gün takası önerisinde bulunduklarını ifade eden Emre, "Yaklaşık 1 yıldır deprem, pandemi dolayısıyla esnaf, küçük esnaf gerçekten mağdur durumda. Bizim pazarcı esnafımızda bu anlamda mağdur durumda. Vatandaşa hizmet götüren sektör olduğumuz için, sebze dayanmadığı içinde hafta sonu zincirinin kopması esnafımızı bayağı bir etkiledi. Bu konuda belediyeler destek almak için gittik. Belediyelerden gün takası yapmak için taleplerimizi ilettik. Gün takası nedir? diyecek olursanız, Cumartesi ve Pazar günü kurulan pazar yerlerini hafta içerisine almayı, esnafın bir nebze olsun mağduriyetini gidermeyi talep ettik. Cumartesi, Pazar günü açılan bir yer hafta içinde açılacak şekilde bir düzenleme istedik" dedi.  

Esnaf zor durumda

Esnafın maddi anlamda sıkıntılarını dile getiren ve taleplerini sıralayan Emre, "Önümüz Ramazanlık, pazarcı esnafı olmadığı zaman fiyatlar 2-3'e katlıyor. Markette 300 liralık alış veriş yapana bir poşet vermiyor ama bizim pazarcı esnafımız 75 kuruşa mal olan poşeti de aldıkları ürünün yanında veriyorlar. Şuan genel durum olarak esnafımız gerçekten çok zor durumda.  Gerek BAĞKUR, gerek SGK, gerek kredi borçları anlamında zor durumda Esnafın kredi borçlarına bir erteleme gelirse, devlet verdiği bin lirayı bir süre daha uzatırsa esnafa can simidi olur. Basit usul olan Esnafımız, bin TL nakdi destek yardımından faydalandı ve bir nebzede olsa yaralarına mehlem oldu. Şuan basit usulde olan esnafımıza vergi muafiyeti geldi. Ben esnafım adına bu gibi çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum.  Ama gerek BAĞKUR, gerek krediler konusunda olsun esnaf sıkıntıda. Birçok esnaf BAĞKUR primlerini ve kredilerini ödeyemedi" diye konuştu.