Emeklide beklenti yüksek

Asgari ücrete yapılan yüzde 54,7'lik zam sonrası milyonlarca emeklinin maaşı asgari ücretin yarısı bile etmez hale geldi. Toplu sözleşme ve 6 aylık enflasyonla birlikte yılbaşında yüzde 18 civarında zam alacak memur ve emekliler, en az asgari ücret zammı kadar bir artış bekliyor. TÜMİŞDER Malatya Şube Başkanı Mehmet Tangüner, emeklilere seyyanen zam yapılıp, emeklilere, açlık sınırının üzerinde ücret verilmesini talep etti.

Emeklide beklenti yüksek

Net asgari ücretin yüzde 54,7 zamla 8.506 TL olmasının ardından, milyonlarca emekli bu tutarın oldukça altında kalmış oldu. Halen yaklaşık 1,5 milyon emeklinin ücreti en düşük emekli maaşı olarak kabul edilen 3 bin 500 liraya tamamlanıyor. Yeni dönemde bu eşiğin değiştirilip değiştirmeyeceği de merakla bekleniyor. Net Haber gazetesi emekli maaşına ne kadar zam beklediğini sokağa sordu. Vatandaşların, bir kısmı emekli maaşının asgari ücretle eş değer olması gerektiğini söylerken, bir kısmı ise, bu oranın daha fazla olması gerektiğini belirtti.

Emekli nasıl geçinecek?

Asgari ücretin belli olmasıyla birlikte emeklilerin maaşının en az yüzde 42 oranında zamlanmasını talep eden Tangüner, "Yüzde 20 zam tahmin ediliyor.  Cumhurbaşkanımızın da yüzde 5 iyileştirme gibi bir şey düşünüyor. Onu da verse yüzde 25 oranıyla yine de asgari ücretin altında kalacağız. En düşük emekli maaşı 3 bin 500 TL. Biliyorsunuz Cumhurbaşkanımız seyyanen bin TL verdi. Şimdi 2 bin 500 TL baz alıyorlar. Diyelim yüzde 25 mi enflasyon zam geldi. Yüzde 25'i, 2 bin 500 TL çarpacaklar aşağı yukarı 500- 600 TL gelecek, bu da bizi yine mağdur edecek, emeklilerin yüzde 35-40'ına yakın asgari ücret değil ama 3 bin 500 TL maaş alıyor. Şimdi emekliye 500-600 TL zam yaptığınız zaman bu insanlar nasıl geçinecek" dedi.

Emekli ev kirasını veremez

Tangüner, daha önce emekliye yüzde 42 oranında zam yapıldığını belirterek, "En azından yüzde 42 civarında beklentimiz var. Şimdi ucuz alan bir şey yok piyasada her şey pahalanıyor. Piyasanın istikrarını sağlamakta devlete düşer. Bunu düzeltmenin de imkanı yok. Adamlar kafasına göre zammını basıyor. Ondan sonra nasıl alacaksın. Nasıl geçineceksin. Ev sahiplerini biliyorsunuz Malatya gibi yerde yüzde 100-150 zam yapmışlar. Asgari ücretle dahi ev kirasını veremez. Emekli hiç veremez. Allah yardımcımız olsun" şeklinde konuştu.

İnsanlar perişan ve sıkıntı içerisinde

Ek ödeme ile ilgili konuşan Tangüner, “2008'den beri yüzde 4 ek ödeme alıyoruz. Hiç olmazsa bunu yüzde 8-10'a çıkarırlarsa 300-500 TL belki emeklilere bir faydası olur. Bir de ikramiyelerimiz var malum bin 100 TL şimdi kurban değil hindi bile alamazsın. İnşallah devletimiz bunu gönlünü alarak emekliye, dar gelirli insanlara yardımcı olur. Olmazlarda insanlar perişan ve sıkıntı içerisinde” ifadesini kullandı.

Asgari ücret ile emekli maaşı arasındaki fark kapanmalı

Asgari ücretin net 8 bin 506 TL olmasıyla beraber emekli maaşı alan vatandaşların beklentisi de arttı. Vatandaş İbrahim Uğurdeniz, asgari ücretlinin daha yeni yılda maaşını almadan her şeye zam geldiğini dile getirdi. Uğurdeniz, "Asgari ücrete yüzde 54,7 zam gelmişse, marketler yüzde 70 zam yapmış. Marketlere gelen zamların artık devletin önlemesi lazım.  Biraz daha kontrol, denetim altına alması lazım. Markette etiketlerde 25 TL yazıyor, indirimle 18 TL düştü deniyor ama indirim falan yok. Esnaf bugün aldığını yarın alamıyor. Bir lokanta esnafı yemeği 50 TL'den satıyorsa, yanında çalışan elemanı çıkarmak zorunda kalıyor. Vatandaş esnaf lokantalarına gidemeyecek hale geliyor. Akaryakıt fiyatları her gün zamlanıyor. Çiftçiye destek yoktur. Millet ne yapsın. Halkın çoğu sokaklarda aç geziyor, cebinde bile ekmek parası olmayanlar var. Vatandaşı daha çok desteklemesi lazım" dedi. Eflatun Ercan ise, emekli maaşı asgari ücretten fazla olması gerektiğini, önceki yıllara göre asgari ücret alan ile emekli maaşı alan arasındaki farkın kapanması gerektiğini söyledi.