Elazığlı kadınlar üretiyor, Malatyalılar talep ediyor
Elazığ'daki kadınlar, devlet desteğiyle yetiştirdikleri sebzelerden yaptıkları turşuları satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Bu turşular, özellikle Malatya kara yolu kenarındaki köylerden gelen müşteriler tarafından büyük ilgi görüyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, kadın çiftçileri desteklemek amacıyla "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor” programını başlatmıştı. Elazığ'daki kırsal kesimde yaşayan kadınları desteklemek amacıyla, Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ortaklığında "Lezzetli Turşular Mutlu Sofralar Projesi" başlatıldı. Proje kapsamında, Sakabaşı köyünden 25 kadın çiftçi, Elazığ Halk Eğitimi Merkezi'nde sebze yetiştiriciliği ve turşu yapımı üzerine eğitim aldı.
Malatya’dan da ilgi gösterildi
İmece usulü birbirinden leziz ve farklı turşular yapan kadınlar, turşularını fuarlarda, eş dost aracılığıyla ya da Elazığ-Malatya kara yolunun yanı başında bulunan köylerine gelen müşterilerine pazarlayarak gelir elde ediyor.
Daha fazla katma değere dönüşüyor
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Saadettin Taşkesen, proje sayesinde kırsalda kadın istihdamını desteklemeye ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını teşvik etmeye çalıştıklarını söyledi. Taşkesen,"Kadın eliyle üretilen sebzelerin tamamından farklı farklı turşular yapıldı. Bu sayede ekonomik girdi sağlanıyor ve istihdama yönelik bir üretim oluyor. Bakanlığımız sadece tarımsal alanlarda üretimi değil aynı zamanda üretilen ürünlerin katma değere dönüşmesini de destekliyor. Bu projemizde sadece bir üretim desteği ve üretim teknik bilgisi yok, aynı zamanda sahada üretilen kaliteli sebzeler turşu yapımında değerlendirilerek daha fazla katma değere dönüşüyor." diye konuştu.
“20 gün boyunca bir eğitim gördük”
Çiftçilerden Fatmanur Şanik, proje sayesinde köyde yaşayan kadınlar olarak geleceğe daha umutla baktıklarını belirterek, “20 gün boyunca bir eğitim gördük. Eğitim sonrasında destek olundu. Fidesinden gübresine, su borusuna kadar her ihtiyacımızda yardımcı oldular, daha sonra yetiştirdiğimiz sebzelerden turşularımızı yaptık. Hem sosyalleştik hem de dayanışmamız arttı." dedi.
Bakmadan Geçme





