Ek ödeme mutlu etmedi

Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık tesislerinde görevli personele ek ödeme yapılmasına dair yönetmelikte değişikliğe gidilmesini değerlendiren Sağlık- Sen Malatya Şube Başkanı Mehmet Bingöl, ek ödemelerin çalışanları mutlu edecek şekilde düzenlenmediğini söyledi. Bingöl, 'Hastanelerimiz pandemi hastaneleri ilan edildi. Sadece covid ve filyasyon görev yapanlara ek ödemeler veriliyor. Onun tahlilini yapan, kanını alan, solunum testini yapan hemşire arkadaşlarımız almıyor' dedi.

Ek ödeme mutlu etmedi

Sağlık- Sen Malatya Şube Başkanı Mehmet Bingöl, sendika binasında düzenlediği basın toplantısında, Resmî Gazete'de yayımlanan Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesislerinde görevli personele ek ödeme yapılmasına dair yönetmelikle ilgili açıklamalarda bulundu. 

Kovid ve filyasyon ekibine ek ödeme veriliyor

Ek ödemelerin çalışanları mutlu edecek şekilde düzenlenmediğini savunan Bingöl, "Sağlık çalışanlarının doktorundan, hemşiresine kadar bir ekip işi olduğu bilinmelidir. Bu nedenle de hakkaniyetli bir şekilde ek ödemelerin dağıtılması gerektiğini düşünüyoruz. Bakanlık "döner sermaye performans sistemini yüzde yüz vereceğiz" diyor. Bu süreç içerisine bakıldığı zaman genel idari personeller, lise mezunu olan hemşire arkadaşlarımız bunlardan yararlanamıyor. En büyük sıkıntılardan bir tanesi de, hastanelerimiz pandemi hastaneleri ilan edilmiş durumda. Sadece bu süreç içerisinde covid ve filyasyon görev yapanlara ek ödemeler veriliyor. Kan almadaki bir hemşire arkadaşımızda bu risk altında, hastanenin her biriminde çalışan arkadaşımız risk altında. Kovid'de çalışan arkadaşlarımıza veriyorsunuz ama onun tahlilini yapan, onun kanını alan, onun solunum testini yapan hemşire arkadaşlarımız almıyor. Bunu defalarca dile getirmemize rağmen, bakanlık bürokrasiyi geçemiyor ve sahanın hâkimiyeti bakanlıkta yok. Olmadığı içinde alınan kararlar tamamen çalışanları mutsuz ve umutsuz bir şekilde beklemesine neden oluyor" diye konuştu. 

Döner sermaye hakkaniyetli olmalı

Bingöl, döner sermaye sisteminin hakkaniyetli olması gerektiğini vurgulayarak, "Bizim en büyük rahatsızlık duyduğunuz konu hakkaniyetli bir döner sermaye sistemi olmamasıdır. Çalışanların bir beklentisi yoktu bakanlık bunu ön plana çıkardı. Şimdi takdir edersiniz ki çalışanlar içerisinde bazılarına 17 bin,18 bin bazılarına da sıfır TL veriliyor. Bunun ne kadar hakkaniyetli olduğunu düşünebiliriz ki. Şuan sağlık çalışanları mutsuz ve umutsuz bir şekilde onları takip ediyor. Ama sahayı kontrol etmiş olsa çalışanların maaşları var herkese yarı maaş veya maaşın üçte biri hakkaniyetli bir şekilde verilmiş olsa insanların daha mutlu olacağını düşünüyoruz. Temizlikçisinden tutun hasta bakıcısına ve hastanın beslenmesine kadar saatlerce o hastaya zaman ayıran çalışanlarımız bu hizmetlerden yararlanamıyor. Sahada da şöyle bir algı oluşturuyor bakanlık size %100 ek ödeme veriyor ama bu çalışanların %10 u veya %5 i yararlanabiliyor. Ama daha hakkaniyetli olmak açısından çalışanların maaşının üçte birini dörtte birini veya yarısını verebilirlerdi. Bu dağıtılan para hakkaniyetli dağıtılmış olsaydı sadece iki ay değil, bir yıl yeteceğini düşünüyoruz. Bu sıkıntılar hat safhaya gelmiş durumda. Döner sermaye sistemini artık miladını doldurduğunu söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.

Maaşlar arasında ciddi fark var

Sağlık çalışanların maaşları arasında çok ciddi farkların olduğunu söyleyen Bingöl, "Gösterildiği gibi bizim hemşirelerimiz 5 bin 6 bin TL maaş almıyor, bununla ilgili elimizde maaş bordoları da var. Yeni başlayan lise mezunu arkadaşımız 2 bin 600 TL maaş alıyor, ön lisans mezunu arkadaşımız 2 bin 700 TL, lisans mezunu arkadaşımız 2 bin 800 TL maaş alıyor. Bunlar belgeleriyle birlikte elimizde mevcuttur. Ama maalesef sanki sahada sağlık çalışanlarına çok ciddi bir para veriliyormuş gibi görünüyor. Dışarıda gösterilenle gerçekler çok farklı" dedi.

3600 ek gösterge lafta kaldı

Bingöl, yıpranma payı ile ilgili herhangi bir gelişmenin olmadığını kaydederek, "3600 ek göstergenin çalışanları emeklilikte mutlu edecek bir durum. Şu anda 3600 ek göstergenin çalışanlara bir faydası yok. Sadece emekli olduğu zaman 3600 ek göstergeyi alırsa emekli ikramiyesinde fark edecek. Bunlar sürekli dile getiriliyor ama sadece lafta kaldı icraatta hiç bir şey yok. Sadece dört meslek grubuna verilecek denildi. Ama bizim sendika olarak ta amacımız herkese 600 puan verilmesi zaten şu anda lisans mezunu bir hemşire arkadaşımız emekli olduğu zaman 3000 ek göstergeden emekli oluyor, 600 puan verildiği zaman 3600'e çıkacağını ve daha hakkaniyetli olacağını düşünüyoruz. Lise veya bir ön lisans mezunu olanlara da 600'er puan verildiği zaman bunlarında katkısı olacağını düşünüyoruz. Tabi bunlarda emeklilikte fayda sağlayacak şeyler" şeklinde konuştu.

Sağlık çalışanları mutsuz

Tüm kamu kurumlarında esnek mesai uygulaması yapıldığını anımsatan Bingöl, sağlık çalışanları 7/24 çalıştığını, esnek çalışmayla ilgili bürokrasiyle, valilikle ve sağlık müdürlükleriyle görüşmelerine rağmen herhangi bir adım atılmadığını ifade etti. Sağlık çalışanlarının 2019 ve 2020 yılında kullanmadığı yıllık izinlerinin olduğunu aktaran Bingöl, "2021 yılında hala kullanamıyorlar ve bununla ilgili de herhangi bir genelge gönderilmedi. Sağlık çalışanlarımız bu konuda da çok sıkıntılı bir durumda. Biz bakanımızın sağlık çalışanlarının yanında olmasını istiyoruz. Bununda bizim en doğal hakkımız olduğunu düşünüyorum. Sağlık çalışanları pandeminin birinci aktörleridir. Sahada alın teri dökerek hastaların tedavisiyle, beslenmesiyle ve korunmasıyla ilgili ciddi bir efor sarf ediyorlar. Bakanlık tarafından talimatlar veriliyor ve bu talimatları gerçekleştiren sağlık çalışanlarıdır. Türkiye'de ki bu başarıyı sağlık çalışanları sayesinde elde ettiğimizi düşünüyorum. Biz bu dönemde sahadan kopuk bir bakanlık yerine sahada çalışanlarının yanında olan çalışanların temsilcileriyle sık sık istişare ederek çözüm üreten bürokratlar istiyoruz. Gerçekten sağlık çalışanları çok ciddi bir şekilde mutsuz" ifadelerini kullandı.