Detaylar açıklanınca fiyatlar arttı

Orta gelirlilere yönelik 'Yeni Evim Kampanyası'nın detayları açıklandı. Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül, konut kampanyasıyla birlikte vatandaşların rahatlayacağını ve sektörün hareketleneceğini söyledi. Özgül, faizler düşmesiyle birlikte hem ikinci el hem de sıfır daire ilanlarında fiyatların yükseldiğini belirterek, 'Sektörün hareketlenmesini istiyorsak, fiyatları yükseltmememiz gerekiyor. İlanlarda yüzde 10 yüzde 20 artış yapıldı. Hükümet bir taraftan inşaat sektörünü hareketlendirmeye çalışırken biz kendi kendimize fiyat yükselterek tutunmaya çalışıyoruz' dedi.

Detaylar açıklanınca fiyatlar arttı

Uygulanan fahiş fiyat artırımları nedeniyle vatandaşlar ev almakta zorlanıyordu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un açıkladığı ‘Yeni Evim Kampanyası’ orta gelirli vatandaşlar için yeni bir umut oldu. Kampanya ile birlikte ev alanların taksit ödemesine Hazine ve Maliye Bakanlığı 3 yıl katkı sağlayacak. Yeni Evim Kampanyası’nda ev sahibi olmak isteyenler 0,69 faiz oranı ve 15 yıl vadeyle ev sahibi olabilecek. Kampanyayla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül, proje ile birlikte vatandaşların ev almalarının kolaylaştıracağını ve sektöre hareketlilik kazandıracağını belirtti.  

Çok güzel bir kampanya 

Özgül, kampanyadan, ilk defa ev sahibi olmak isteyenlerin, adına ev olmayanların ve bir yıl içinde ev satmamış olanların faydalanabileceğini anlattı. Özgül, “Gerçekten çok güzel bir kampanya oldu. 3 yıl ödemesiz, örneğin bir milyon lira, yüzde 10 peşin alınıyor. 3 sene ödemesiz, 3 seneden sonra 15 yıla bölünecek, 15 yıl içinde aylık ne kadar olacaksa ona göre taksit ödeyecek. Konut hesabı olmasa bile bundan yararlanacak. Diyelim ki siz bir ev almak istiyorsunuz, projeye müracaat ediyorsunuz. Eğer birinci dereceden akrabanız adına ev yoksa ya da bir yıl içinde ev satmadıysanız bu projeden faydalanabiliyorsunuz” dedi.

Fiyatları kim yükseltiyor? 

Kampanyanın açıklanmasıyla birlikte müteahhit firmaların konut fiyatların değiştirdiğini savunan Özgül, “Faizler düştü diye hem ikinci el hem de sıfır daire ilanlarında fiyatların yükselmiş olduğunu gözlemlendik. Gerçekten vicdanlı olmak gerekiyor. Sektörün hareketlenmesini istiyorsak, piyasaya para girmesini istiyorsak fiyatları yükseltmememiz gerekiyor. İlanlarda yüzde 10 yüzde 20 artış yapmışlar bu da hoş bir şey değil. Hükümet bir taraftan inşaat sektörünü hareketlendirmeye çalışırken biz kendi kendimize fiyat yükselterek tutunmaya çalışıyoruz. Malatya emlakçıları ile görüştüm. İlanların değiştirilmemesi, değiştirmek isteyen vatandaşlara da itirazlar edilmesi gerektiğini belirttim. Malatya emlakçılarının bu konuda gereken duyarlılığı göstereceklerine inanıyorum” ifadesini kullandı. Özgül, asgari ücretin yükselmesiyle birlikte konut fiyatlarının yükselmediğini ancak kiralarda artış yaşandığını dile getirdi.