Deprem değil yapılar can aldı!

Malatya Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Başkan Adayı Bengül Uğurlu, depremin yıl dönümünde, depremlerde hayatını kaybeden vatandaşları mezarları başında andı.

Deprem değil yapılar can aldı!

6 Şubat depremlerinden etkilenin Malatya’da hayatını kaybeden vatandaşların mezarlarını ziyaret eden Bengül Uğurlu, depremlerin değil kötü inşa edilen yapıların can aldığını söyledi. Uğurlu, “Depremin birinci yıl dönümünde burada kaybettiğimiz canlarımızı anmak için toplandık. Bin 237 hemşehrimizi kayıp ettik. 11 ilde 53 bin insanımızı kayıp ettik. Allah böyle felaketleri bir daha yaşatmasın. Deprem bize ne kadar hazırlıksız olduğumuzu gösterdi. Japonya’da geçen aylarda aynı şiddetti 7.6’lık bir depremde 161 kişi hayatını kaybetti. Bu da bize göster ki deprem değil kötü inşa edilen evler öldürür. Kaybettiğimiz insanlara yaşayan geride kalan bizlerin bir borcu var o da adaletin yerine gelmesi. 24 Ocak 2020 Elazığ depremi sonrası bazı evlerin, otellerin hasar durumu ortadan az hasara çevrildi. Tek suçlu deprem değil insanların mallarını insanlardan çok sevmesi ve ihmaller zinciri geliyor. Adalet yerini bulmalı bu insanlara bunu borçluyuz. Tutuklu ne bir müteahhit nede belediye personeli yok dava süreçlerini takip etmeliyiz” dedi. 

Dikey mimariden yatay mimariye

Deprem değil yapılar can aldı!

Yeni inşa edilen Malatya’da denetimlerin sıkı tutulması gerektiğini belirten Uğurlu, “Yeni Malatya inşa edilirken her şey şeffaf olmalı, imara açılan yerler fay hattının üzerindeyse imar verilmemeli, her başvuru yapan müteahhitte inşaat belgesi verilmemeli, denetimler sıkı tutulmalı, bizim gibi 7 üzeri deprem yaşanan şehirler 3 kat maksimum, zemini iyi olan yerlerde 5 kat ruhsat izni verilmeli. Dikey mimariden şehir yatay mimariye geçilmeli. Deprem haritaları güncellenerek, konut yapı türleri ona göre seçilmelidir. Gerekiyorsa iki katlı çelik evler inşa edilerek şehir Beydağı, Konak, Çamurlu, Fırıncı, İkizce, Gündüzbey taraflarına kayalık zemine taşınmalıdır. Bu deprem inşaat ruhsatı ve oturma izni veren ve denetlemekle yükümlü olan belediyelerin, imar müdürlüklerinin, çevre şehircilik bakanlığı il personellerinin sorumluluklarını tam olarak yapmadığını kanıtlamıştır” ifadelerini kullandı.

Depreme dirençli kentler inşa edeceğim

Deprem değil yapılar can aldı!

Belediye başkan adayı olarak, depreme dirençli şehir inşa edeceğinin altını çizen Uğurlu, “4452 sayılı doğal afetlere karşı alınacak önlemler ve doğal afetler nedeniyle doğan zararların giderilmesi için yapılacak düzenlemeler kanununun amaç başlıklı 1. Maddesinde ülke çapında depreme dayanıklı çağdaş bir yapılaşmanın sağlanmasından bahsediyor. Ancak devletin ilgili birimleri Çevre Şehircilik Bakanlığı, İmar Müdürlüğü, belediyeler yükümlülüklerini yerine getirmemiş kaçak, ruhsatsız, ruhsata aykırı yapıları engelleyip yıkmış olsaydı bu kadar can kaybı yaşanmazdı. Ben bir belediye başkan adayı olarak burada sizlere söz veriyorum depreme dayanıklı bir şehir inşa edeceğiz, dava süreçlerinin de takipçisi olacağız. Kaybettiğimiz insanlara bunu borçluyuz. Mekanları cennet olsun Allah rahmet eylesin” diye konuştu. 

Deprem değil yapılar can aldı!