Daha dikkatli olalım

Malatya Orman İşletme Müdürü Osman Kayalar, orman yangınları ile ilgili daha tedbirli olmayı gerektiren bir döneme girdiklerini belirterek, vatandaşlardan özellikle içtikleri sigara izmaritleri ile yaktıkları piknik ateşlerini söndürme konusunda dikkatli davranmalarını istedi.

Daha dikkatli olalım

Yaz ayları, orman yangınları nedeniyle zaman zaman kabusa dönüşebiliyor. Malatya Orman İşletme Müdürü Osman Kayalar, orman yangınları açısından kritik dönemden geçildiğine dikkati çekerek, vatandaşları duyarlı olmaları konusunda uyardı. Haziran ayı itibariyle yangınlara karşı gerekli hazırlıkları tamamladıklarını anımsatan Kayalar, “Haziran ayı itibariyle işçilerimizi faaliyete geçirip bulunması gereken yerlere gönderiyoruz. Bir haziran öncesi bütün toplantılarımızı yaptık, kararları aldık. Bu kararlarımızı imzaya gönderdik. Hangi ormanlar kapalı, organizasyonlarda diğer müdürlüklerin yapacağı yardımlar belirlendi. Organizasyonlarda bir aykırılığımız yok. 4 arozöz var; ikisi merkezde biri Doğanşehir’de, biri de Pütürge’ye gönderdik. Şuanki ülke genelinde çıkan yangınlar genellikle çam ormanlarında gerçekleşiyor. Bizdeki ormanların büyük çoğunluğu meşe ormanları, yapraklı ormanlar. Yapraklı ormanlarda yayılım çok yavaş oluyor altında ot olmasına rağmen yapraklı olduğundan dolayı. İğnelilerde yeniden fidan dikeceksin, tohum atmalısın ki yeniden yeşersin ancak meşe de kök altta olduğu için yeniden canlanıyor. Bunun avantajı var. Tehlikeli yerimiz Pütürge ilçesinde tamamen dikilmiş çam ormanlarımız var, tehlikeli yerimiz orası. İtfaiye ile koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Orman yangınları haricinde anız yangınlarına da gidiyoruz. Orman yangınlarına karşı tabiki diken üstündeyiz. Sürekli hazır halde bekliyoruz. Yangın çıkması için nemin düşük olması, rüzgarın olması, sıcaklığın 40 derecenin üzerinde olması gerekiyor. Bunları görünce biz diken üstünde oluyoruz. Şimdi diken üstündeyiz ama bunu paranoyak haline getirmeye gerek yok. Tedbirlerimizi alıyoruz, bir şey çıktığında muhakkak diken üzerinde oluyorsunuz. Ama şuana kadar çok ciddi, büyük bir yangın olayı yaşanmadı” şeklinde konuştu. 

Malatya halkı duyarlı

Kayalar, Malatya halkının yangınlara oldukça duyarlı olduğunu vurgulayarak, “Bir yangın olduğu zaman elinde ne varsa bir şekilde mücadele ediyor özverili, bizlerde özveriliyiz. Özverili olmasan iş büyüyecek, biz hızlı müdahale edip, bir an önce sonlandırmaya çalışıyoruz. Bize ihbar geldiği zaman gittiğimizde vatandaşlar genelde çalışma içerisine girmiş oluyor. Yangınların yapılan istatistiklere göre yangınların çoğu insan eliyle, sigara atılarak, kuruyan otları yakılmasından kaynaklanıyor. Birde bütün şartların en üst seviyede olduğu bu gibi durumlara girişmememiz lazım. Vatandaşları söyleyeceği bu; dikkat etmeleri, ateş yakmamalar, ormanlara girmemeleri, girseler bile ateş ile ilgili bir şey yapmasınlar. Piknik alanları dışında olan yerlere girip ateş yakmaları, girilmesi şuan yasak” dedi. 

40 km yol verdiler

Yapılan çalışmalarla ilgili olarak Kayalar: “Ulaşılmayan yerler varsa genel müdürlüğün talimatıyla yeni yol yapılması için geçen yıl 10 km vermelerine rağmen bu yıl ulaşamadığımız yerler senin değil diyerek 40 km yol verdiler. Bu yeni yol programı, ihale yapıp sonuçlandırdık. Bir tane yeni orman yolu çalışmasına başladık. Amaç yangın anında ulaşılmayan yerlere ulaşmak” diye konuştu.