Çözüm bulunamazsa Malatya'yı terk edecekler

6 Şubat 2023'te meydana gelen  depremlerden etkilenen Malatya'da, depremlerden sonra birçok eczacının dükkan bulma sorunu yaşadığını dile getiren Malatya Eczacı Odası Başkanı Ebru Sönmez, Malatya için mücadele ettiklerini ancak kendilerine destek verilmemesi halinde farklı illere gitmek zorunda kalacaklarını ifade etti.

Çözüm bulunamazsa Malatya'yı terk edecekler

Malatya Eczacı Odası Başkanı Ebru Sönmez,6 Şubat depremlerinin 1. yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması düzenledi. Depremlerinin ardından eczacıların konteynerde çalışmak zorunda kaldıklarını ve kiralayacak dükkan bulamadıklarını belirten Sönmez, “ Merkezde bir binanın bile temeli atılmamıştır. Bu da bizi umutsuzluğa sevk ediyor. Çünkü o kırk sekiz tane eczanemiz hala dükkan bekliyor ”dedi. 

Depremlerin ardından hızlıca eczane kurmaya çalıştıklarını ifade eden Sönmez, konteynerde ilaç sağlık hizmetinin sürdürülebilirliğinin imkânsız olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Hala 48 tane eczanemiz konteynerlerde hizmet veriyor. Konteynerde ilaç sağlık hizmetinin sürdürülebilirliği imkânsız. 21 metrekareye sığdırabilmek o ilaçları ve onların saklama koşullarını sağlayabilmek çok zor. Mümkün değil. Onun için biz elimizden geleni yaptık. Artık bundan sonrası devletimize kalmış. Devletimiz de eczacılar için elinden geleni yapacaktır. Yapması da gerekmektedir. Malatya'da şu an hala merkezde çarşı merkeze bir bina bile maalesef ki temeli atılmamıştır. Bu da bizi umutsuzluğa sevk ediyor. Çünkü o kırk sekiz tane eczanemiz hala dükkan bekliyor.”

Eczacılara bir içinde dükkanlarının teslim edilmesi gerektiğine değinen Sönmez, “Yönetmeliğimizde şöyle bir şey var. İki yıl süreyle konteyner hizmet verebiliriz. Bir yılımız gitti. Kaldı bir yılımız. Bu bir yıl içerisinde eczacılarımıza dükkanların teslim edilmesi gerekiyor. onun için de bizim şu an seçilebilecek belediye başkanımızdan talebimizdir. Hızlı bir şekilde Malatya'ya kalkındırılsın. Eczacılarımız, eczanelerine kavuşsunlar. Sağlık sistemi aksın istiyoruz. Çünkü gerçekten hem elektrik sıkıntısı, hem su sıkıntısı, hem kar kışta hizmet vermek ciddi sıkıntı. Yaz aylarında saklama koşullarını oluşturabilmek, o klimaları çalıştırabilmek, o ilaçların yirmi beş santigrat derecede saklanabilmesini sağlayabilmek çok zor. Malatya'da şu an 233 tane eczane var. 233 tane eczacı Malatya Kalkındırmak için mücadele ediyor. Ama bu mücadelemize bir destek istiyoruz biz de artık. Çünkü artık biz de mücadelenin Altında kalıp, Mecburen diğer illere de almak zorunda kalacağız. Ama biz istiyoruz ki Malatya'mız yaşasın. Malatya'mız büyüsün. Malatya halkımıza hizmet verelim. Ama eğer ki dediğiniz hizmetler olmazsa devletimiz arkamızda olmazsa devletimiz üzerine düşeni yapmazsa bizler de maalesef ki buraları bırakıp gitmek zorunda kalacak” şeklinde konuştu.