Çiftçiler için zor bir yıl oldu

2020 yılını değerlendiren Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başar, bu yılın özellikle çiftçiler yönünden çok zor geçtiğini belirterek, 'Çok kötü bir sezon yaşadık. Bir yandan deprem hadisesi bir yandan virüs belası yüzünden zaten sıkıntıda olan çiftçilerimiz bunlara birde elektrik şirketinin yaptığı akıl almaz uygulamaları 2020 ye damgasını vurdu' dedi.

Çiftçiler için zor bir yıl oldu

Battalgazi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başar, 2020 yılıyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Başar, 2020 yılında çiftçilerin çok zorlandığı sıkıntılardan dolayı borçlarını ödeyemez duruma geldiğini söyledi. Başar, "Çok kötü bir sezon yaşadık. Bir yandan deprem hadisesi bir yandan virüs belası yüzünden zaten sıkıntıda olan çiftçilerimiz bunlara birde elektrik şirketinin yaptığı akıl almaz uygulamaları 2020 ye damgasını vurdu. Üreticimiz, çiftçilerimiz tarlasını, bahçesini ekip biçerse ülke kalkınır. Tarım Politikalarında hükümetin üreticilerimizi daha çok desteklemelerini bekliyoruz. En büyük maliyetimiz enerji, mazot ve gübredir. Çiftçilerimize mutlaka ucuz mazot desteği sağlanmalıdır. Sağlanan destek yeterli değildir. Gübrelerde fahiş fiyat artışları engellenmelidir. Elektrik şirketleri 2 fatura ödeyemedi diye üreticimizin panosunu sökmemelidir. Girdi maliyetleri ne kadar azalırsa ürün bereketli ve üretim çok olur. Burada herkes kazançlı çıkar. Zarar edeceği bir ürünü neden eksin. Temennimiz 2021 yılında bu 3 soruna çözüm bulunması.

Kayısıda alan bazlı destek bekliyoruz

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) kayısı alımının önemli bir gelişme olduğunu söyleyen Başar, "Bu yıl ilk defa Malatya tarihinde Kayısımız Malatya'nın ekonomisinin can damarı Kayısımız Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Malatya Ticaret Borsası Başkanı Sayın Ramazan Özcan'ın büyük emekleriyle ve Sayın Milletvekillerinin girişimleriyle Toprak Mahsulleri Ofisi alıma başladı. Bu çok önemli bir gelişmeydi. Buradan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar'a ve Malatya'daki Ziraat Odaları Başkanlarıma da ayrıca teşekkür ediyorum. Sayın Genel Başkanımız Bayraktar Ankara'da bu konuyla alakalı çok destekleri oldu. Ziraat Odası Başkanlarımızla her gittiğimizde kendisi de Ankara'da konunun yakın takipçisi oldu. Toprak Mahsulleri Ofisinin belirli bir ücrette alımlara başlandı. Piyasada belli bir denge oluştu. Şu an en azından fiyat istikrarı sağlanmış oldu. Biz Battalgazi Ziraat Odası olarak yıllardır fındıkta, çayda olduğu gibi kayısı için alan bazlı desteğin olmasını istiyorduk. Bunu sayın yetkililerimizden halen bekliyoruz" şeklinde konuştu.