CHP'den suç duyurusu

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, Yeşilyurt Belediye Meclis Üyeleri ile birlikte, Yeşilyurt Belediyesi'nin aracılığıyla Almanya'ya giden 43 kişi ile ilgili olarak Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar hakkında suç duyurusunda bulundu.

CHP'den suç duyurusu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, Yeşilyurt Belediye Meclis Üyeleri ile birlikte, Yeşilyurt Belediyesi’nin belediye imkânlarını kullanarak 43 kişiyi yurtdışına götürmesiyle ilgili Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar hakkında suç duyurusunda bulundu. Kiraz, suç duyurusunda bulunduktan sonra Malatya Adliyesi önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Kiraz, Türkiye kamuoyunun olayı yakinen bildiğini belirterek, "Bugün meclis üyelerimizle birlikte ülke gündemini meşgul eden bir durumla ilgili suç duyurusunda bulunmak için adliyeye geldik.  Meclis üyelerimizin çıkardığı bir durum var. Ortaya çıktıktan sonra hem vekilimiz hem de parti olarak çeşitli kademelerde dile getirdik. Yeşilyurt Belediyesi ile bir dernek arasında geçmişte yapılan bir protokol çerçevesinde 2 belediye görevlisi ve 43 vatandaşımız bir proje kapsamında Almanya'ya gönderildi. Pasaportları belediye tarafından gri hizmet pasaportu olarak düzenlenen bu kişilerin sadece 2 belediye personelinin ülkeye döndüğü diğer 43 kişinin ülkeye dönmediği ifade edilmekteydi. Meclis üyelerimiz bununla ilgili sorular yönelttiler. Yeşilyurt Belediyesi ilk başta suskun kaldı. Konuyu gündemde tuttuk" dedi. 

Başka iddialarda var

Gezi ile ilgili Yeşilyurt Belediyesi ve Malatya Valiliğinden yapılan açıklamanın kendilerini teyit ettiğini vurgulayan Kiraz, "Sonrasında bir teyit daha geldi. Yeşilyurt Belediyesi, Almanya'ya giden belediye başkan yardımcısını görevden aldığını duyurdu. Bu şunu gösteriyor; gerçekten doğru bir olayı tespit etmişiz. Cumhuriyet Başsavcılığın harekete geçmesi gerekirdi diye düşündük. Bunun için bu adımı atıyoruz. Başta Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar hakkında yine sponsor olan kişi, dernek ve bütün kişilerle ilgili suç duyurusunda bulunduk. Olayı takip edeceğiz.  Vahim bir durum, resmi yollarda adam kaçırmanın bir durumu söz konusu. Ama başka iddialarda var. Yeşilyurt Belediyesi'nin sadece bu kişileri değil başka grupları götürdüğü, başka protokollerin olduğu iddiası var. Biz bu protokolü gündeme getirdiğimiz için bu protokol dahilinde işlemlerin yapıldığı ifade ediliyor. Arkadaşlarımız incelemelerini sürdürüyor. Belki önümüzdeki günlerde bunu da kamuoyuna açıklarız" diye konuştu.  

Çınar sorumluluğu almalı

Yeşilyurt Belediyesi'nin ciddi bir suç işlediğini savunan Kiraz, "Yeşilyurt Belediye Başkanı sadece belediye başkan yardımcısını görevden alarak, sorumluluktan kurtulamaz. Her olay ve durumda asıl olayın başındakiler sorumlulardır. Dolayısıyla Yeşilyurt Belediye Başkanı sorumluluğu üstüne almalıdır. Sadece oraya gönderdiği iki yetkiliye yükleyerek, sıyrılamaz.  Hem hukuki hem de siyasi olarak sıyrılamaz. Suçun cezasız kalmaması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Tabi 7 aydır hiç bir şeyin ortaya çıkarılmadığını görüyoruz. Biz sadece 3 günde olayın bütün ayrıntılarıyla ortaya çıkmasını sağladık.  Ama 7 aydır nasıl bir soruşturmadır ki resmi bir açıklama yapılmadı.  Sadece bir belediye başkan yardımcısı görevden alınmış görünüyor. Bu konuyu sonuna kadar arkadaşlarımızla birlikte takip edeceğiz. Ve gerçekten suç işleyenlerin mutlaka bu suçun cezasını ödeyeceği bir yapıyı arkadaşlarımızla birlikte kuracağız. Ben bu düşüncelerle sizlere teşekkür ediyorum. Zaten bütün Malatya kamuoyunda da bütün ülke kamuoyunda da günlerdir tartışılıyor" şeklinde konuştu.