Büyükşehir destek olacak

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı Meclis Toplantısının 4. Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Selim Pilten Başkanlığında gerçekleştirildi. Gündem maddeleri arasında bulunan halk otobüslerine belediye bütçesinden aylık 750 TL destek verilmesi talebi oy birliğiyle kabul edildi.

Büyükşehir destek olacak

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kasım Ayı Meclis Toplantısının 4. Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Selim Pilten başkanlığında yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirilen toplantı, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Mazeret dilekçelerinin Meclis Üyelerinin bilgilerine sunulmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündem maddeleri arasında yer alan bazı maddeler görüşülerek karara bağlanırken, bazı maddeler ilgili komisyonlara havale edildi, bazı maddeler ise bir sonraki toplantıda görüşülmek üzere ertelendi. Gündem maddeleri arasında bulunan Ulaşım Dairesi Başkanlığı’nın, özel halk otobüslerine gelir desteği ödemesi ile ilgili madde oy birliğiyle kabul edildi. Kabul edilen gündem maddesi ile 4 farklı bölgede faaliyet gösteren 119 halk otobüsüne pandemi süresi boyunca aylık 750 TL ödeme yapılacak. 119 halk otobüsüne aylık 89 bin 250 TL ödenecek. 

Yolcu sayılarında yüzde 80 düşüş

Ulaşım Dairesi Başkanlığı'nın teklifi; "Malatya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri MOTAŞ AŞ. olarak yürütülmekte olan Toplu Taşıma hizmetlerinde denetiminin taraflarınca yapılan 4 Bölgede toplam 119 araç ile faaliyet gösteren Özel halk otobüsü İşletmecilerinin bulunduğu, dünya genelini etkisi altına alan ve halen devam etmekte olan Pandemi sürecinin etkilerinden kaynaklı olarak yaklaşık 2 yıllık süre zarfında yolcu sayılarının %80 oranında azalmış ve buna paralel olarak da gelirlerde de aynı oranda düşüşler meydana geldiği, bu süre içerisinde hizmetin aksamaması açısından gerek MOTAŞ gerekse özel halk otobüsleri olarak hizmet sürekliliği için yoğun gayret sarf edildiği, ancak gelinen noktada kamu desteği olmadan bu hizmetin sürekliliğinin sağlanamayacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda Özel Halk Otobüslerine, 16.05.2018 tarih ve 7144 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Kanununun 14. Maddesinde 5216 Sayılı Kanunun birinci fıkrasının (p) bendi ve ikinci fıkrasında değişiklik yapılarak Büyükşehir Belediyelerince toplu taşıma yapan araçlara Belediye bütçesinden taşman ücretsiz veya indirimli yolcu için gelir desteği verileceği belirtilmiştir. İlgili kanun kapsamında ücretiz ve indirimli yolcu taşıyan Özel Halk Otobüslerine araç başına aylık pandemi süresince 750,00 TL belediye bütçesinden gelir desteğinin yapılması ve karara bağlanması hususunda olur yazısının Meclis Gündemine havalesini olurlarınıza arz ederim." Madde meclis gündemine havale edilmeden, meclis üyelerinin oylarıyla meclisten geçerek kabul edildi.