Balık fiyatları cep yakıyor

Balık fiyatlarının yüksek olması hem esnafın cebini hem de vatandaşın cebini yakıyor. Tezgâhlara uğrayan vatandaşların birçoğu balık fiyatını öğrendikten sonra balık almaktan vazgeçmek durumunda kalıyor. Balıkçı esnafı Ömer Güleç, tezgâha gelen müşterilerin çoğunun fiyatlarını öğrendikten sonra balık almadan yoluna devam ettiğini söyledi.

Balık fiyatları cep yakıyor

Malatya'da korona virüs salgını balık satışlarını da olumsuz yönde etkiledi. Malatya Kasap ve Balık Pazarı Esnafı, durgunluğun pandemiden olduğunu belirten balıkçı esnafı zaten bu durumun olacağını az çok tahmin ettiklerini söyledi. Pandemi dolayısıyla işlerinde düşüş yaşandığını ifade eden balıkçı esnafı Ömer Güleç, bu durumun sadece balıkçılar için değil birçok esnaf için geçerli olduğunun altını çizdi. Güleç, “Bu süreç zaten işlerin yüzde 60-70 oranında düşmesine sebep oldu. Tezgâha gelen 100 tane müşteriden 60-70’i balık fiyatlarını öğrendikten sonra balık alamıyor ve yoluna devam ediyor. Çünkü balık fiyatları gerçekten çok yüksek. Baktığımız zaman sadece bunlar balıkçılık için geçerli değil kasabı, manavı, bakkalı kısaca her sektörde bir durgunluk söz konusu inşallah bu durum düzelir. Yani şuan işlerimiz nasıl söyleyeyim, tabiri caizse günü kurtarmanın peşindeyiz, masraflarımızı çıkartıyoruz. Yeni sezondan umutluyduk ama o da bekleneni karşılamadı” dedi.

Elle tutulacak kadar bir iş yok

Güleç, Malatyalı vatandaşların, genelde uskumru, hamsi, istavrit, alabalık ve somon tercih ettiklerini ifade ederek, hamsi avının durdurulmasının fiyatlara henüz yansımadığını ileriki günlerde yansıyacağını tahmin ettiklerini belirtti.  Yeni sezondan beklentisi olmadığını söyleyen esnaf Güleç, doğru düzgün iş yapamadıklarını vurguladı. Güleç, söylemlerine şöyle devam etti: “Bu sezondan pek bir beklentimiz yoktu pandemi olaylarından dolayı beklediğimizin de karşılığını alıyoruz şu anda işin olmayacağını az çok tahmin ediyorduk. Elle tutulacak kadar bir iş yok maalesef yani bu sezonda çok kazanamıyoruz. Balık fiyatlarında da her hangi bir düşüş olmadığı için bu yüzden de doğru düzgün iş yapamıyoruz. Bu sebepten maliyette çok yüksek oluyor. Durum böyle devam edince kar marjımız olmuyor. Yani diye bilirim ki maliyetine satış yapıyoruz. Piyasanın geneli de bu durumda zaten herkeste olduğu gibi bizimde bu yıl pek bir karımız yok.” 

Fiyatlar yüksek

Balık fiyatlarındaki pahalılıktan ve vatandaşın alım gücünün düştüğünden bahseden Güleç, “Vatandaşın alım gücü şu an yok denecek kadar az sattığımız balıklarında fiyatı yüksek olduğu için vatandaş pek rağbet edemiyor. Örneğin tezgâha gelen 100 tane müşteriden 60-70’i balık fiyatlarını öğrendikten sonra balık alamıyor ve yoluna devam ediyor. Çünkü balık fiyatları gerçekten çok yüksek. Baktığımız zaman sadece bunlar balıkçılık için geçerli değil kasabı, manavı, bakkalı kısaca her sektörde bir durgunluk söz konusu inşallah bu durum düzelir” diye konuştu. Balıkçı esnafı Ömer Güleç güncel balık fiyatları hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Güncel balık fiyatlarını şöyle söyleyeyim, Malatya’da bir rekabet ortamı var bu sebeplerden ötürü hamsi 30 TL istavrit yine 35 TL uskumru 25 TL alabalık 28 TL somon 33 TL yani aldığımız fiyata balığı veriyoruz. Kar etmediğimiz gibi insanların bütçesi de buna yetmiyor.”