Ayıkla pirincin taşını

Malatya Beydağı Özel Halk Otobüsleri Derneği Başkanı Ali Acun, özel halk otobüslerinin sefere çıkmamasıyla ilgili olarak, 'Biz kendi araçlarımızı isteğimizle değil, başkanımızın, 'zarar ediyorsanız bağlayın biz çalışalım size ancak bu şekilde yardımcı olurum' sözü üzerine araçlarımızı bağladık. Bundan sonraki süreçte de MOTAŞ Genel Müdürü, bize, 'siz gelin çalışın, yoksa ceza keseceğiz, hattınızı iptal edeceğiz' diyerekten bizi tehdit ediyor' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Ayıkla pirincin taşını

Malatya Büyükşehir Belediyesine bağlı olarak toplu taşıma hizmeti yapan yaklaşık 40 halk otobüsü, geçtiğimiz günlerde artan maliyetler karışışında iflas ettikleri gerekçesiyle araçlarını bağlama kararı almıştı. 

İflas ettik

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Malatya Beydağı Özel Halk Otobüsleri Derneği Başkanı Ali Acun, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'dan, halk otobüsleri için destek istediklerini Başkan Gürkan'ın, 'meclis kararı olmadan size herhangi bir destek veremeyiz, zarar ediyorsanız bağlayın otobüslerinizi biz çalışalım' sözleri üzerine aldıklarını söyledi. Halk otobüsleri esnafı olarak 5 yıldır Malatya'ya en iyi şekilde hizmet ettiklerini söyleyen Acun, "Biz Malatya’mıza bu hizmeti en iyi şekilde nasıl verebiliriz diyerekten elimizden gelen her şeyi yaptık. 4 seneden bu yana MOTAŞ’ın kendi yaptığı hesaplarla bizim ayda 4,5 bin TL zarar ettiğimizi belirledi ve bu UKAME salonunda ulaşımla ilgili bütün bölümlere aktarıldı. Biz bu zararı 4 yıldan beri cebimizden karşılayarak, varımızı yoğumuzu satarak bu tekerin dönmesi için harcadık. Pandemi dönemi de başlayınca defalarca başkanımızın yanına gidip ne yapacağız, nasıl çalışacağız diye sorduk" diye konuştu.

Kimse bize sahiplik etmedi

Acun, çevre illerin pandemi sürecinde halk otobüslerine mazot ve her binişe destek verdiğini fakat Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin böyle bir destek vermediğini söyledi. Pandemiden beri bilet fiyatlarına zam gelmediğini, hala aynı fiyata çalıştıklarını hatırlatan Acun, "Fakat 10 günde bir de yakıta zam geliyor, bunu da herkes biliyor. Başkanla en son istişare ettiğimizde başkanım bizim bunu yürütmemiz artık mümkün değil, iflasın eşiğine geldik bizim için ne yapabilirsin diye sorduk. Başkanımız da bize meclis kararı olmadan kendisinin herhangi bir destek veremeyeceğini söyledi. Siz bunu meclise sunarsınız, ben de bakarım uygunsa uygularım dedi. Ha şu durumda siz zarar ediyorsanız bağlayın otobüslerinizi biz çalışalım. Bizim şoförlerimizin hepsinin şuanda bankalara borcu var, senetleri var. Bunları da geçtik bu araçlarda 100 tane şoför var. 100 şoförün hepsini 5'er minibüse vurduğumuz zaman 500 kişi ediyor. En azından bu şoförlerin mağdur olmaması için, bu insanların kış gününde işinden çıkarılmaması için yetkililere defalarca bu durumu aktardığımızda kimse bize sahiplik etmedi.  Nitekim bizim araçlarımızın üzerinde de Malatya Büyükşehir Belediyesi yazıyor. Biz de sağlıkçısı olsun, 65 yaş üzeri olsun, bayram tatili olsun Cumhurbaşkanımızın geldiğinde halkın bedava binmesi olsun hepsine harfiyen uymamıza rağmen bizim sorunlarımıza cevap, siz zarar ediyorsanız bağlayın biz çalışalım. Biz ona da eyvallah dedik" şeklinde konuştu.  

MOTAŞ tehdit mi ediyor?

Özel halk otobüslerinin sefere çıkmamasıyla ilgili olarak konuşan Acun, "Şu duruma da açıklık getirmek lazım ki, biz kendi isteğimizle araçlarımızı değil, başkanımızın bize ben ancak size bu şekilde yardımcı olurum sözü üzerine araçlarımızı bağladık. Bundan sonraki süreçte de MOTAŞ Genel Müdürü bize siz gelin çalışın, yoksa ceza keseceğiz, hattınızı iptal edeceğiz diyerekten bizi tehdit ediyor. Bizim de buna rağmen söylediğimiz cevap, biz yine araçlarımızı getirelim, şoförlerimizi de direksiyona oturtalım. Siz sadece bizim yakıtlarımızı koyup, şoförlerimizin maaşını verin. Biz herhangi bir kar da istemiyoruz farklı bir kazanç da istemiyoruz. Araç bizim, sadece yakıtı koyun, siz çalıştırın. Sizden bundan başka herhangi bir şey istemiyoruz. Bundan da ret cevabı aldık. Biz buradan yetkililerimize ve milletvekillerimize sesleniyoruz. Allah rızası için bir gün bir tanesi çıkıp desin ki siz ne yapıyorsunuz, nasılsınız, durumunuz nasıl, diye bize sorsun. Biz başkanımıza zararın neresinden dönerseniz o kardır diyerekten şu teklifi de sunduk. “Gidip sıfır araç alacağınıza bizim sıfır niteliğindeki araçlarımıza ekspertizinizi yapın, bizim araçlarımızı alın” Bundan da ret cevabı aldık. Şimdi biz buradan soruyoruz bizim artık ne yapmamızı bekliyorsunuz?" ifadelerine yer verdi.