Aşı bizi korumuş

Malatya'da, vaka sayıları son bir haftada 100 binde 350-340'lara geriledi. 'Vatandaşlardan, geçen yıl aşı olmadığı halde bu kadar vaka vardı' tepkisiyle karşılaştıklarını belirten Malatya İl Sağlık Müdürü Prof Dr. Recep Bentli, 'Evet o Wuhan Virüsüydü, bu bir varyant. Delta Varyantı dirençli ve çok daha hızlı bulaşıyor. Eğer şuanda aşı olmasaydı bu Delta Varyantıyla birlikte Malatya'da rakamlarımız bunun 2-3 katı olabilirdi' dedi.

Aşı bizi korumuş

Malatya'da geçen hafta 100 bin kişide görülen vaka sayıları 465,42 iken, bu hafta 100 binde 360,63'e düştü. Vaka sayılarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Malatya İl Sağlık Müdürü Prof Dr. Recep Bentli, kentte son bir haftada vaka sayılarında düşüş yaşandığını ancak delta varyantının çok daha dirençli olduğunu söyledi.  2-9 Ekim tarihleri arasında 100 bin nüfusa düşen vaka sayısının 340-350 civarında olduğunu ifade eden Bentli, "Evet geçtiğimiz haftaya göre bir düşüş var ama delta varyantı çok dirençli. Gerçekten de bu delta varyantının çok hızlı ve kolay bulaşıyor olması etkisinde tabi ki kısıtlamaların olmaması. Bizi biraz endişelendirmeyen durum var. Vaka sayımız yüksek olsa bile en azından geçen yılki o yüksek yoğun bakım sayıları ve yüksek servis yatışları henüz Allah'a şükür gerçekleşmiş değil. İnşallah da olmayacak gibi görüyoruz. Çünkü vakalarımızın neredeyse yüzde 30'u öğrenci, yüzde 50'si üzerinde 30 yaş altı durumunda. Bunlarda tabi içlerinde yoğun bakıma düşen, vefat eden hastalar var. Şuanda il genelinde 4 tane 0 yaş çocuklarımız yoğun bakımlarda tedavi görmekte.  İkinci doz aşılamalarımızı yüzde 75'lere çıkarttığımızda bu rakamlar azalacaktır. Türkiye vaka haritasında bir ilde yüksek, bir ilde azalıyor. Ama kesinlikle aşının etkisini, toplumsal bağışıklığın etkisini görüyoruz" dedi. 

Vaka sayıları şimdikinin 2-3 katı olabilirdi

Delta Varyantının kişiden kişiye bulaşıcılığı fazla olduğunu kaydeden Bentli, "Vatandaşlarımızdan şöyle tepkiler geliyor, 'geçen yıl aşı olmadığı halde bu kadar vaka vardı' diye. Evet, o Wuhan Virisüydü, bu bir varyant, delta varyantı ve çok daha hızlı bulaşıyor. Eğer şuanda aşı olmasaydı bu delta varyantıyla birlikte Malatya'da rakamlarımız bunun 2-3 katı olabilirdi. Geçekten aşının koruyuculuğunu görüyoruz ama her zaman altını çizdiğimiz şey şu, aşı sürecini tamamlamamız lazım. Özellikle 2 doz Sinovac yaptıran yaşlılarımız, kronik hastalarımızın 3. Dozlarını yaptırmaları mutlaka önemli. Neredeyse aşısızlar kadar yatan hastalarımız, yoğun bakımlarda takip ettiğimiz hastalarımız var. Şuan için Malatya'da yaklaşık 7 bin kişi Battalgazi ve Yeşilyurt ilçeleri ağırlıklı olarak 3. Doz aşısı tanımlandığı halde aşı yaptırmayan vatandaşlarımız var" dedi. 

5 yıl randevu olayı bizde yok

Geçtiğimiz günlerde HÜDAPAR Genel Başkanı'nın Malatya'da bir hastanın, bir diş hastanesinden ancak 5 yıl sonrasına randevu alabildiği iddialarıyla ilgili olarak da Bentli, "Bu üniversiteye bağlı diş fakültesindedir. Bizde böyle 5 yıllık randevu olayı söz konusu değildir. Bizim kendi hastanelerimizde maalesef filyasyon ekiplerimizde çalıştırdığımız diş hekimlerinden dolayı şuan yarı kapasite ile çalışıyoruz. Evet diş hastalarımız gerçekten mağdur oldu. Vaka sayısı azaldıkça oralara hekim, başka hekimleri, diğer sağlık personellerini kaydırarak diş hekimlerimizi hastanelere yönlendirmeye başladık. Biz böyle uzun randevuları vermiyoruz. Çünkü öyle bir sistemimizde yok. Ama sanırım bu 5 yıl ya yanlış anlaşılmadır yada diş fakültesinde verilen bir randevudur" şeklinde konuştu.