Arapgir, Malatya'dan ayrılıp il mi olacak?

Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, kendisine sorulan Arapgir il olacak mı? Sorusuna, 'Malatya'ya bağlı olmak suçsa bu suçu biz işlemedik. Biz daha önce Elazığ'la mutluyduk. Malatya'da hep mutlu olduk Ama Malatya'nın bugün yöneticileriyle mutlu olamıyoruz. Arapgir il olsa güzel olur ama bizim için il olması ilçe olması çok önemli değil' dedi. 

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Arapgir, Malatya'dan ayrılıp il mi olacak?

Asrın felaketini yaşayan Malatya'nın önemli ilçelerinden olan ve Cittaslow (Sakin Şehir) ünvanına sahip olan Arapgir hakkında açıklamalarda bulunan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, kendisine sorulan Arapgir il olacak mı? Sorusuna, Biz daha önce Elazığ'la mutluyduk ifadesi dikkat çekti. Arapgir'in tarihi önemini vurgulayan Cömertoğlu, "Arapgir, 15 yıldır hizmet etmeye çalıştığım vatanı aslim benim. Malatya'nın uzağında 5 ilin ortasında yukarı Fırat'ın merkezinde medeniyetlerin inşa edildiği inkişaf ettiği ve 3000 yıllık birikmiş geleneğin sokağımızda evimizde bahçemizde bostanımızda kurumlarımızda kamu anlayışımızda hakim olduğu bir şehir kültürü. Dolayısıyla Arapgir anlatılmaya, yaşanmaya, görülmeye, hissedilmeye değer bir coğrafya. Allah'ın bütüncül olarak her açıdan birçok nimetini biriktirmeyi nasip ettiği bir coğrafya. Tarımıyla, hayvancılığıyla, doğal varlıklarıyla, ürünüyle, insan karakteriyle, yaşanmışlıklarıyla ve ortaya koyduğu hayata yön veren ve inşa eden ciddi anlayışıyla, uzlaşı kültürüyle Arapgir merkezde durmaya, hizmet etmeye ve ben de varım diyenlere, kucak açmaya devam ediyor" açıklamasında bulundu.

Önemli bir ürün kaybımız var

Arapgir'in tarımsal üretim kapasitesine değinen Cömertoğlu, "Arapgir'de ürünler birbirini kovalıyor. Baharda baharın geç gelmesi, ciddi dolu yağışları tarım ürünlerinde birçok açıdan büyük hasarlara sebep verdi. Bu sene reyhanların dikimi gecikti. Türkiye'de tıbbi aromatik bitkilerde coğrafi işaretli tek ürün olan Arapgir mor Reyhan'ı, dikim gecikmesinden dolayı seralarda fideler yağmurdan tarlalara adapte edilemedi. Önemli bir ürün ve hasat kaybımız var. Ama bütün bunlara rağmen belediye olarak ekilen bütün ürünleri alım garantili üreticiden alıp hammadde yapıp katma değerli marka yaptığımız ürünlere devam ediyoruz. Çünkü ciddi ağaçlarla birlikte donlar arkasından birdenbire güneş patlaması ve ısınan hava ürünlerde ve bağlarda büyük bir stres yarattı ve bu strese bağlı olarak da üzüm gerek kilogram olarak gerekse de nitelik olarak bu sene bayağı bir zarar gördü ama bütün bunlara rağmen tercih edilmeye ve sofralarımızda başköşesinde bulundurulmaya ikram edilmeye layık bir şekilde de yine üreticilerimizin eliyle bütün 81 vilayete taşınmaya devam ediyor” dedi. 

Nüfusuz altı kat arttı

Depremin büyük bir kayıp yarattığını ancak ilçede can kaybının olmadığını dile getiren Cömertoğlu, “Eski binalarımızda 300'e yakın bir ağır hasar kaydı var bunların da peyderpey yıkımları ve yapılması gereken çalışmaları devam ediyor. Ama hayat yerinde durdu özellikle depremin ilk haftasında 50 bin 30 bini Malatya'da yaşayan Arapgirli ve diğeri de Malatyalı olmak üzere her evde iki üç dört aile kalacak şekilde bütün evleri otelleri yurtları belediyenin ve kaymakamlığımızın koordine ettiği 550 koordinasyon heyetindeki görevliyle birlikte aç açık ortada kimseyi bırakmadı. Hem Malatya'da hayatı devam ettirme adına insani ilişkilerimizi, İslami dokunuşumuzu ve toplumsal duyarlılığımızı en iyi şekilde Arapgir olarak göstermeye çalıştık" dedi. Deprem sürecine ve sonrasına değinen Cömertoğlu, deprem ve yaz ayıyla birlikte ilçe nüfusunun altı kat arttığına dikkat çekti.  Arapgir'in nitelikli bir şehir olduğunun altını çizen Cömertoğlu, "İnsan popülasyonu çok yüksek bir merkez şehir kültürüyüz. Şehirde ihtiyaç duyulan yüzme havuzundan spor tesislerine nitelikli en iyi fen liselerinden Anadolu liselerinden ilköğretimlere ana okullardan kreşlere halk eğitimlerden insanların eğitim ve öğretim konusundaki ihtiyaç duyduğu ulaşılabilir nitelikli yapılarının tüm Arapgir'de ortaya çıktı ve faaliyette. En çok sevindiren tarafı ne bugüne kadar ki en yüksek kadro doluluğuyla Çünkü depreme dayalı olarak ilçeler tercih edildi” dedi.

Arapgir il olacak mı?

Süreci tarihsel olarak değerlendiren Cömertoğlu, "Bunlar geliştirilmemiş göç planları üzerinde yapılmış bunların her biri gittiği yerde marka olmuş ve Arapgir azaltılmış yanındaki şehirler çoğaltılmış yaşanan konjektörde de Arapgir yine yerinde duruyor. Çünkü kültürel altyapısı üzerinde duruyor. İnsanı bunun farkında Biz de buna hizmet ediyoruz Arapgir İl olsa güzel olur ama bizim için il olması ilçe olması çok önemli değil. Malatya'ya bağlı olmak suçsa bu suçu Biz işlemedik. Biz daha önce Elazığ'la mutluyduk. Malatya'da hep mutlu olduk Ama Malatya'nın bugün yöneticileriyle mutlu olamıyoruz. Bu akıl tutulmasına  her zaman itiraz ettik. Şerh koyduk. Bu akıl tutulmasına Biz sizinle birlikte güzeliz. Yukarı Fırat'ın merkezinde durmaya devam edeceğiz Malatya'nın bir üyesi olması değil Malatya'nın bir sahiplik edasıyla her yerinde, iş dünyasında da biz kendimizden söz ettirmesini biliriz" şeklinde konuştu.

Biz dönemimizi tamamladık

Yerel seçimlere değinen Cömertoğlu, "Eğer bizim yerimize bu işi daha yukarıya taşıyacak arkadaşlar bekliyoruz, şu ana kadar isimler var ama bu işi ben yine diyorum, kamu anlayışıyla yapıyorum, büyük bir varlığa ulaştık büyük bir sirkülasyon ve temsil gücü var. Çıta çok yükseldi bu koltukta oturma arabaya binip gezmeye bir yere gidip başkan unvanıyla bulunma değil bu çıtayı yerinde tutup Hatta üstüne koyma dönemi. Çok hızlı bir süreç şeye düşüyor. Ben niyet ederim rabbimden ettim benden iyisini gönder ben tabi olayım hayatıma döneyim çünkü artık biz veren tarafız biraz daha vermeye müsait olan arkadaşlarımıza destek olarak kendi eski ticari hayatınızı bir tarafa koyup tamamen sırt dönmüşken kalan ömrümüzde de hem sosyal hayatın imarında sosyal içerikli hadiselerinde topluma biraz daha faydalı tecrübeyle efendim iyi yol göstererek gençleri öne çıkararak, lider ruhlu gençlere eğilerek bu süreçte tamamlama niyetindeyiz. İnşallah bu işi taşıyacak adaylar çıkar partisine bakmıyoruz yine söylüyorum altını çiziyorum Önemli olan bu taşıma gücünün bu yaklaşım tarzının ve bu bütüncül bakış açısının ortaya çıkaracak aktörleridir. Bu aktörlerin bekliyoruz. Malatya'yı da bekleyen bu akıbette iyi insanlar çıksın diye dua ediyoruz. Ben Malatya'da çok kuruma Entegre oldum çok kurumla paydaş oldum Büyükşehir Belediyesini her zaman önemsedim yaptığı işleri destekledim desteklemeye de devam ediyorum. Çünkü biz devletçi tarafıyla buluşmuşuz. Dolayısıyla siyaset başka kanallarda olabilir başka araçlarda intikal edebilir" ifadelerini kullandı.