Zirai donun ardından kayısı fırsatçılığı sahnede: Fiyatlar iki katına çıktı…
Malatya'da 11-12 Nisan tarihlerinde yaşanan zirai don, başta kayısı olmak üzere birçok meyve ve tarla ürününde büyük hasara yol açtı. Don olayının ardından kayısıda ciddi verim kaybı yaşanırken, bu durum fiyatlara da yansıdı. Üründeki düşüş nedeniyle Malatya'da kayısı fiyatları iki katına çıktı.
Sabah gazetesinde yer alan habere göre, Malatya’da 11-12 Nisan tarihlerinde meydana gelen zirai don, başta kayısı olmak üzere birçok meyve ve tarla mahsulünde ciddi zarara yol açtı. Hasarın boyutu gün geçtikçe artarken, hem yurt içi ihtiyacı karşılayan hem de yurt dışına ihracat yapılan Malatya’da kayısı stokçuları bu durumu fırsata çevirdi. Don nedeniyle oluşan ürün kaybını gerekçe gösteren bazı fırsatçılar, kayısıyı iki katı fiyata piyasaya sürerek fahiş fiyatlarla satışa sunmaya başladı.
Geçtiğimiz haftalarda yaşanan zirai don felaketi fırsatçı tüccarları harekete geçirdi. Özellikle geçen yılın mahsulü olan ve stokta bulunan kuru meyvelerin fiyatları son bir aydır tırmanışa geçti. Başta kuru kayısı olmak üzere fındık, Antep fıstığı, kuru üzüm ve kuru incirde ürün kaybı bahanesiyle fiyatlar ikiye katlandı.
En Yüksek Artış Kayısıda
En büyük fiyat hareketi kuru kayısıda yaşandı. Bir ay önce 200-250 TL arasında satışa sunulan sarı kuru kayısı 400-450 TL'ye çıkarken, gün kurusu kuru kayısı ise 300 TL'den 650-700 TL'ye kadar yükseldi. Benzer hareketlilik kuru üzüm, kuru incir, fındık ve Antep fıstığında da gözlemlendi. Kilogram fiyatı 150 ila 250 TL arasında değişen çekirdeksiz kuru üzüm 350-450 TL'ye kadar çıktı. Kilogram fiyatı ortalama 200-300 TL arasında olan kuru incir 450- 550 TL'ye yükseldi. Bir kilogramı ortalama 500-600 TL'den satılan Antep fıstığı ise 1.000 lirayı aşarken, fındık fiyatı da depoda yüzde 60 artış gösterdi.
Tüccar Mal Topluyor
Bu ürünlerin geçen yılın hasadı olduğunu belirten üreticiler, don felaketinin öne sürülerek fiyatların tırmandırıldığını kaydetti. Üreticiler, "Tüccarlar dondan dolayı mahsul olmayacak diye depodaki ürüne iki kat fiyat verip toplamaya başladı. Bu hızlı fiyat hareketi piyasaya yayıldı" dedi. Bu fiyatların henüz rafa yansımadığını belirten sektör oyuncuları ise, "Şu an örneğin kuru sayısı piyasada 650 TL ama rafta paketli hali 350 TL. Bu raftaki ürün tükenip yeni paketlemeye geçilince rafa da yansıması olur. Hızlıca tedbir alınmalı" diye konuştu.
Fiyat Henüz Rafa Yansımadı
İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (PERDER) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güzeldere, fiyat hareketinin rafa yansımadığını ancak depolarda bu hareketin başladığını söyledi. Güzeldere, "Fiyatı arz-talep belirler. Arz düşüp talep artınca fiyat artar. Ancak ülkemizde fırsatçılık da var maalesef. Henüz yeni mahsul çıkmadı, geçen yılın ürününe zam yapılıyor" dedi.