Zirai dondan etkilenen çiftçiye ödeme ne zaman yapılacak?
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zirai dondan etkilenen ve sigortalı olan bahçeler için ödemelerin hasar tespitlerinin hemen ardından yapılacağını açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, geçtiğimiz günlerde yaşanan zirai dondan büyük oranda etkilenen Malatya’yı ziyaret etti. Malatya’nın Yeşilyurt ilçesi Kuyulu Mahallesi’nde kayısı bahçesini inceleyen Yumaklı, yaşanan don olayına ilişkin, “Sayın Cumhurbaşkanımız da dün akşam belirtti. Ben de tekrar buradan söylemek istiyorum. Meyve gruplarında bütün meyve gruplarının hepsini saymayayım. Meyve gruplarında etkili oldu. Bazı yerlerde çok fazla etkili oldu. Bazı yerlerde çok az etkili oldu. Bir ilin içerisinde çok belli ürünlerde %80-90 etkili olduğu da oldu. Bir ilin içerisinde küçük küçük ama daha düşük oranlarda etkili olduğu da oldu. Bunların hepsini öğrenmek sağlıklı bir şekilde, düzgün bir şekilde hasar tespitlerinin yapılmasıyla mümkün.“ dedi.
Yaşanan don olayının büyük oranda meyve grubunu etkilediğini belirten Yumaklı, “2014 yılında da benzer bir don hadisesi olmuştu. Onun bundan farkı daha önceden olduğu için yani mart ayı gibi olduğu için orada sebze gruplarına da etki etmişti ama şimdi sadece bu büyük oranda meyve gruplarına etki etmiş bir husus. 34 ilimiz şu andaki tespitlerimizle bunlardan farklı ölçülerde, farklı oranlarda etkilendi. Elbette bundan önceki yıllarda da küçük küçük farklı farklı illerde bu olay olmuyor muydu? Oluyordu.” diye konuştu.
Maliyet karşılanacak
Tarım sigortası yaptıran çiftçilere hasar tespitinin hemen ardından ödemelerin yapılacağını aktaran Yumaklı, ÇKS(Çiftçi Kayıt Sistemi)’ye kayıtlı olup sigortası olmayan çiftçilere de şuana kadar ödemiş oldukları maliyetlerin karşılanacağını söyledi. Sigortası olmayan üreticilere maliyetlerin hesaplanmasının ardından ödeme yapılacağını vurgulayan Yumaklı, şu ifadeleri kullandı:
“Sigortası olanlar yani tarım sigortasını yaptırmış olanlar tespit çalışmaları biter bitmez aynı Mersin, Adana, Hatay'da olduğu gibi ödemeleri yapılacak. O tespit süreci bittiğinde daha sonra Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı ancak sigortası olmayan üreticilerimiz için şu ana kadar yapmış oldukları giderleri hesaplayarak onların bu yapmış oldukları maliyetlerini de karşılayacağız. Tespit, belirleme, sigortası olanlar için ödeme, sigortası olmayanlar için de hesaplama ve ondan sonra ödeme gibi bir takvimi uygulayacağız.”
Tarım sigortasının önemi
Son olarak tarım sigortasının önemine değinen Yumaklı, “Tarımsal üretim yapanlar için değişikliğinin bundan sonra da öngörülemez hatta önlenemez etkilerinden uzak kalabilmek ve emeğin bir yıllık emeğin, bir dönemlik emeğin boşa gitmemesi için bunu garanti altına alacak olan tarım sigortasının önemini tekraren belirtmek istiyorum.
Bundan sonraki dönem içinde bütün yoğunluğumuzu bu işe vereceğiz. 5 senede bir oluyor. Senede bir oluyor. ‘Biz bunu yaptırmasak da olur’ dememek gerekir. Bir sefer olduğunda ortaya çıkaracağı hasar çok büyük oluyor.” şeklinde konuştu.