TÜİK Açıkladı… 'Sarı Altın'da yüzde 65 düşüş bekleniyor'
TÜİK Bitkisel Üretim 1.Tahmini 2025 verilerine göre, meyve, içecek ve baharat bitkileri üretimi 2025 yılının bir önceki yıla göre yüzde 24,4 azalarak, yaklaşık olarak 21,4 milyon ton olacağı öngörülüyor. Meyve üretiminde en fazla düşüş ise yüzde 65 ile kayısı ilk sırada yer alıyor.
Türkiye’de 11 Nisan'ı 12 Nisan'a bağlayan gece 36 ilde don felaketi yaşandı. Malatya’da da etkili kar yağışı sonrası yaşanan zirai don meyve bahçelerini vurdu. Gece saatlerinde kent genelinde hava sıcaklığının eksiye düşerek 3 ila 13 derecelerde seyretmesinin kayısı bahçeleri ile birlikte tüm meyve bahçelerine zarar gördü. Akçadağ, Arguvan, Battalgazi, Yazıhan, Yeşilyurt ve Hekimhan başta olmak üzere Malatya’da tüm ilçeleri etkiledi. Çağala dönemine giren kayısı ağaçlarında meyve dökülmeleri ve dallarda kırılmalar meydana geldi. TÜİK verilerine göre 2025 yılında kayısı üretiminde düşüş yüzde 65.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Bitkisel Üretim 1.Tahmini 2025 yılı verilerini paylaştı. 2025 yılında bitkisel üretimde genel olarak bir azalma tahmin ediliyor. Meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretiminin 2025 yılında bir önceki yıla göre yüzde 24,4 azalarak yaklaşık 21,4 milyon ton olacağı öngörülürken, elmada yüzde 38,7, şeftalide yüzde 32,1, kirazda yüzde 55,7, kayısıda yüzde 65, vişnede yüzde 44, fındıkta yüzde 27,5, cevizde yüzde 27,7, Antep fıstığında yüzde 54,6 düşüş bekleniyor.