Tarımda yeni dönem başlıyor: Şura kararları yarın belli olacak…
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 28-30 Nisan tarihleri arasında düzenlenen 4. Tarım Orman Şurası'nın sonuç bildirgesi, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuyla paylaşılacak. Şura kapsamında hazırlanan 371 hedef ve 2 bin 678 stratejiyle, Türkiye tarımının geleceğine dair kapsamlı bir vizyon ortaya koydu.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından organize edilen ve Türkiye tarım sektörüne yön verecek önemli kararların alındığı 4. Tarım Orman Şurası’nın sonuç bildirgesi, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanacak. “Türkiye Yüzyılı, Bereketin Yüzyılı” temasıyla 28-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen Şura, bugüne kadar yapılan en geniş katılımlı tarım politikası etkinliklerinden biri olarak öne çıktı.
Daha önce 1997, 2004 ve 2019 yıllarında yapılan Şura’nın dördüncüsüne, Eylül 2024’te başlanan hazırlık süreciyle start verilmişti. Ocak 2025’te yapılan hazırlık çalıştayı ile hız kazanan organizasyonda, akademisyenlerden sivil toplum kuruluşlarına, kamu görevlilerinden çiftçilere kadar sektörün tüm paydaşları yer aldı. Toplam 1.597 üyenin kayıt yaptırdığı Şura’ya, 87 farklı üniversiteden 288 akademisyen, 234 sivil toplum örgütü ve üretici birliğinden 417 temsilci, 205 özel sektör temsilcisi ve 687 kamu personeli katılım sağladı.
Şura çalışmaları kapsamında 148 çevrim içi toplantı düzenlenirken, “Perşembe Toplantıları” adı altında yapılan seminerlere de 700’ün üzerinde uzman iştirak etti. Şura’da “Bitkisel üretim”, “Hayvansal üretim”, “Kırsal kalkınma ve istihdam”, “Tarımda dijitalleşme”, “İklim değişikliğine uyum”, “Gıda güvenliği ve israfla mücadele” gibi başlıklar altında toplam 16 çalışma grubu oluşturuldu.
Bununla birlikte, önceki şuralardan farklı olarak bu yıl ilk kez “atölye çalışmaları” da düzenlendi. Kırsalda Sürdürülebilir Yaşam, Tarım Ekonomisi, Tarım Diplomasisi ve İklim Değişikliği Sürecinde Ormanlar başlıklarında düzenlenen bu faaliyetlere, toplamda 3 bin 450 kişi katıldı. Elde edilen çıktılar, ilgili çalışma gruplarına aktarılarak komisyon raporlarının oluşmasına katkı sundu.
Çalışma gruplarının hazırladığı raporlar, Şura Başkanlık Divanı tarafından tüm üyelerin onayına sunuldu. Oy birliği ile kabul edilen raporlar sonucunda, Türkiye tarımı için 371 hedef ve 2 bin 678 stratejik adım belirlendi. Bu kapsamda hazırlanan Şura Sonuç Bildirgesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuyla paylaşılacak.
Şura’nın ana hedefleri arasında; tarımsal üretimin planlı ve sürdürülebilir biçimde yapılması, tarımsal desteklerin etkin yönetimi, iklim değişikliğiyle mücadele, gıda güvenliğinin sağlanması, kırsalda yaşamın güçlendirilmesi, ormancılığın korunması, su kaynaklarının verimli kullanımı ve tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi gibi kritik başlıklar bulunuyor.